Kondicioner: da ili ne?

Ne znate kako biste preživele bez svog omiljenog kondicionera? Sa njim, kosa vam je predivna, a bez njega – u haosu? Čupava je, teško se češlja, liči na ptičje gnezdo… Vaša ljubav prema tečnosti koja vas spasava jeste razumljiva; ipak, oprez!

Tačno je da kondicioner omekšava kosu i da može znatno da olakša češljanje. Međutim, duža upotreba kondicionera ne dopušta koži glave da diše normalno, što može dovesti do pojave peruti, seboreje i različitih gljivičnih oboljenja. Kožna oboljenja su ponekad veoma uporna i čini se da traju večno; čini vam se da su potrebni vekovi da ih se otarasite (i za to vreme – o, užasa, ne smete koristiti kondicioner!). Ipak, ne brinite. Ne morate oscilirati između perioda kada izgledate fenomenalno i onih drugih, kada ličite na Čubaku iz „Ratova zvezda“ (ili na Cousin It iz „Porodice Adams“, ako vam je to bliže).

Za početak, treba da odaberete kvalitetan kondicioner, i to onaj koji odgovara vašim potrebama. To umnogome pomaže da ne dođe do oštećenja kože glave. Ponuda kod nas je bogata; nemojte štedeti na kondicioneru: iako je moguće da budete toliko srećne ruke da naletite na superjeftin, a ipak kvalitetan kondicioner, šanse za to su male. Jedna od glavnih odlika dobrog kondicionera jeste ta da se lako ispira, čak i ako ga greškom stavite previše. Videle ste kondicioner koji vam se sviđa? Odlično; obavezno proverite da li odgovara vašim potrebama, jer se kondicioneri, po pravilu, prave za određene tipove kose. Dakle, ako je vaša kosa osetljiva i ravna, neće vam pomoći fenomenalni kondicioner vaše najbolje prijateljice, koja ima gustu, kovrdžavu kosu. Još jednu stvar važno je znati: osim ako na pakovanju vašeg kondicionera nije naznačeno drugačije, kondicioner morate temeljno isprati, ili će vam kosa biti masna i slepljena.

Sada dolazi tužniji deo: neophodno je da povremeno pustite kožu glave da se „odmori“ od kondicionera i da bar dve nedelje preživite bez njega. Evo dva trika koji vam mogu pomoći u tome.

Ukoliko redovno fenirate kosu (obavezno na nižoj temperaturi, makar i trajalo duže, jer i fen oštećuje kožu glave), ona će se „navići“ na uredan izgled, pa će se i nameštena frizura duže održati. Naravno, uputno je povremeno pustiti kosu da se „odmori“ i od fena; to je najzgodnije ostvariti u letnjim mesecima. Ukoliko ste redovno fenirali kosu, ostaće manje-više uredna i u vreme kad ne koristite kondicioner.

Drugi trik je da koristite neki od šampona koji snabdevaju kosu vlagom. Iako u sebi ne sadrže kondicioner, ovi šamponi omekšavaju kosu i čine češljanje lakšim, da i ne spominjemo to da, u gradskim uslovima, našoj kosi definitivno nedostaje vlaga, te ovi šamponi imaju i terapeutsko dejstvo. Videćete, uz ove jednostavne trikove, kosa će vam izgledati uredno čak i dok pauzirate sa kondicionerom.

Dakle: kondicioner – da, ali uz poštovanje nekoliko jednostavnih pravila koja će vam omogućiti da uvek imate lepu i zdravu kosu privlačnog izgleda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.