U trendu

Kontrola temperamenta (1)

Iznenadni izlivi besa mogu dvojako uticati na vas i vašu okolinu – oslobađaju vas negativne energije, ali i povećavaju količinu destruktivnosti u vama i drugima. Postoje momenti u kojima susprezanje od nagle eruptivne reakcije može izgledati pogubno: ipak, temperament treba kontrolisati i ujedno pronalaziti različite načine za kanalisanje „loše“ energije. Svakoj od nas ponekad se desi da iznenada plane, to je razumljivo. Međutim, problem postoji ukoliko se takve reakcije ponavljaju i postaju deo ustaljenog ponašanja.

Floskula spoznaj sebe samog veoma je od koristi pri planiranju ponašanja u stresnim momentima. Naravno, različiti tipovi temperamenta različito reaguju na isti problem. To nije opravdanje za nečiji bes, a rečenica „pusti je, ona je temperamentna“ – ne može da posluži kao pokriće za loše ponašanje prema drugima (i često naknadno kajanje).

Treba naučiti na koji način možemo preusmeriti negativne emocije i ohladiti „mentalni lonac“ koji je dospeo do tačke ključanja. Osećanje besa je poput bujice: lako je prepustiti mu se, te dopustiti emocijama da izbiju na površinu. Ali, uvek treba imati u vidu „splašnjavanje“ situacije i kajanje zbog nepromišljenih reči i reakcija koje mogu da povrede osobe iz naše okoline.

Ponekad je u pitanju dugotrajno taloženje loših stvari koje su nam se dešavale, kada je sitnica – kap u prepunoj čaši. To je, na primer, kada vam nakon lošeg dana na poslu i svađe sa prijateljem, iskipi mleko, a vi odreagujete kao da se srušila zgrada, na zaprepašćenje svojih bližnjih. Ne smete dozvoliti da takav „okidač“ izazove burnu reakciju, već stvarima treba (koliko je god to moguće) prići smireno i racionalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.