Kontrola temperamenta (2)

Racionalnost u pristupu problemu zahteva hladnu glavu i samokontrolu. Kada vas nepravda ili nečije loše ponašanje nagone na viku, agresivne gestove i slično „necivilizovano“ ponašanje, imajte na umu da je hladnokrvan pristup umnogome delotvorniji. Različit stav u raspravi, makar branjen i najjačim argumentima, neće biti dovoljno ubedljiv ako se vidi kako se tom prilikom nervirate. Zato je taktika hladne glave dvostruko delotvorna: čuvajući vaše nerve, ona ujedno smiruje (i razoružava) vašeg protivnika i okolinu.

Kada je uzrok besa spoljašnje prirode – određena situacija ili stvar na koju se ne može uticati, najgore je – udarati glavom o zid. Ponovni pokušaji da se izmeni stanje stvari samo uzimaju energiju i vreme, a ne dovode do rezultata, čime se mnogostruko povećava stepen frustracije.

Evo primera: bili ste kod frizera i vaša glava izgleda kao očajnička kreacija početnika (umesto jednostavne frizure koju ste želeli). Kosu ne možete „nalepiti“ na glavu, niti će vaše neprijatne reči upućene frizeru imati većeg dejstva. Umesto toga, mirno i staloženo zatražite da se snizi cena šišanja, obratite se vlasniku salona… ima više solucija; svakako, najgora je ona u kojoj vi odlazite praznog džepa i na ivici nervnog sloma.

Ako vas određena osoba konstantno nervira i čini sve da vam zagorča dan, jednostavno joj nemojte to dopustiti. Takvi zlobnici se upravo hrane vašim besom i iskazanim nezadovoljstvom. Zato navucite na lice široki osmeh i pokušajte da izbegnete kontakt i konfrontaciju.

Uz sve pomenuto, normalno je i da nekada prosto niste u stanju da „stišate“ emotivnu buru. I za to ima leka – krenite na boks, plivanje ili jednostavno trčite oko zgrade. Efekat će biti višestruk: pored sticanja kondicije i poboljšanja zdravstvene slike, uspećete da se smirite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.