Kopiranje kao odlična taktika

Česte su priče o tome da treba biti svoj, da treba biti originalan, a ne samo nečija kopija. To je sasvim ispravan stav – svako je osoba za sebe i tako i treba da bude. Time što biste bili nečija imitacija ne biste bili bolja osoba – bili biste samo bleđa varijanta nekog drugog. Međutim, postoje situacije, uglavnom poslovne, kada kopiranje može da bude izuzetno korisno.
Da ne bude zabune: ne treba kopirati neselektivno. Kopiranjem frizure, šminke i garderobe poznate zvezde nećete postići ama baš ništa pozitivno, izuzev ako vam je posao baš da imitirate tu zvezdu. Znatno je korisnije sledeće: posmatrajte svoje nadređene i njihove radne navike, a onda te navike iskopirajte. Evo kako to izvesti.
Za početak, jako je zgodno ako prisustvujete zajedničkim sastancima. Tada možete osmotriti svoje nadređene i videti kakav je njihov stil ponašanja i ophođenja, stil oblačenja (koliko strogo, koliko opušteno), način rezonovanja… Sakupite sve detalje koje možete.
Sledeći korak nije imitacija, već pokazivanje inicijative, odnosno, strasti prema poslu. Kad završite s jednim zadatkom, nemojte zadovoljno odahnuti i opustiti se, ma koliko da biste to želele (a ko ne bi?), već odmah pitajte šefa šta je sledeće na redu. Već tu će vas definitivno primetiti.
Nakon toga, prisetite se svih detalja koje znate o svojim nadređenima. Ako osoba koju ćete kopirati, recimo, koristi pauzu za ručak da bi dodatno proučila materijal ili se spremila za sastanak, i vi učinite tako (poželjno je da tu pauzu za ručak provedete u istoj prostoriji, kako bi ovaj vaš postupak bio primećen). Postepeno, uvodite i ostale detalje koje ste primetili – stil oblačenja (ali nipošto identična kopija!), stil izražavanja… U ovome morate biti pažljivi, jer ako preterate, nadređeni može da pomisli da mu se rugate. Dovoljno je da budete slični, ne morate biti isti.
Ako učinite ovako, veoma brzo bićete proglašene za "pravu pametnicu" koja vrlo brzo shvata i neverovatnom brzinom se uklapa – i možete da računate na to da će vas šef podržati kad god to bude moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.