U trendu

Kosa u trendu

Kosa: vaš omiljeni ukras. Dobro, možda vam vaša sopstvena kosa nije baš omiljeni ukras, ali sigurno vodite računa o njoj, negujete je, mazite i pazite – pa, svi znamo da uopšte nije svejedno kakva nam je frizura! Neke žene obraćaju manje, a neke više pažnje na svoju kosu – nekima je dovoljno da im je kosa čista, zdrava i, po mogućnosti, lepa na dodir, a frizura im nije toliko bitna dokle god je koliko-toliko uredna i ne izgledaju kao da i ne znaju šta je češalj; drugim ženama je, pored svega navedenog, veoma bitno i da im je frizura u trendu, da im frizura bude nešto što se ove sezone nosi – frizura kakvom bi se dičile i „one tamo bogate“ iz, recimo, Londona (inače, centar mode kada se radi o kosi). Dakle: šta je sada u trendu?

Na zapadu je u trendu individualnost – to se odnosi i na frizure. Dakle, definitivno nije „in“ ličiti na poznate zvezde ili, još gore, bukvalno iskopirati njihovu frizuru. Za početak, bitno je naći nešto svoje; može ludo i otkačeno, može i nešto manje ludo, ali svakako svoje (podrazumeva se da to ipak sme da se radi uz pomoć frizera – ne samo da mu „naredite“ kako da vas ošiša nego i da vas posavetuje o trenutnim modnim tokovima).

U redu, nećete ličiti ni na koga (Mada se ipak nadate da niko neće reći za vas: „Joj, ova baš ni na šta ne liči, vidi je kako se unakazila!“). Šta još? Postoje li pravila za, na primer, dužinu kose? Budući da se neguje individualnost, za dužinu ne postoje ama baš nikakva pravila – u redu su i duga i kratka kosa i kosa srednje dužine. Međutim, klasični pramenovi nisu više „in“; ono što jeste „in“ je senčenje, dakle, jedan pramen je nijansiran ili ofarban u neku ludačku boju, pa predstavlja detalj u kosi. Takođe, u trendu su i „dvobojne“ frizure, recimo, kosa je odozgo plava, a odozdo je ofarbana u neku kontrastnu boju (jarkocrvenu, zelenu…). Vraćaju se svetli tonovi (ponovo je u modi biti plavuša, samo sa „ludačkom“ frizurom).

Opšti oblik frizure u trendu je asimetričan – kosa je sa jedne strane duža, a sa druge kraća (međutim, pošto je i individualnost u trendu, ako baš ne volite asimetrične frizure, a neko vam šupljoglavo zameri da ne pratite modu, sasvim lepo možete da tvrdite da je simetrična frizura vaš stil i da samo oni koji nisu individualisti toliko slepo prate modu da kopiraju i one detalje koji im se ne sviđaju). Šiške su takođe „in“; asimetrične, u skladu sa asimetričnom frizurom (u slučaju šiški, to može da znači i kraći donji sloj šiški sa dužim gornjim slojem koji ide preko njih).

Kad je reč o asimetriji, to neretko ide dotle da je jedna strana glave potpuno izbrijana. Zabavan je podatak da je ovakva frizura trenutno toliko popularna u Londonu, da nije retkost videti gospođe u godinama (kako bismo mogli reći, bakice) sa frizurama gde je jedna strana glave potpuno izbrijana.

Dakle, uredno-neuredna frizura, asimetrična, može dvobojna upadljivih boja, može samo sa nekim upadljivim pramenom: definitivno moda za hrabre. Ako se osećate smelo, samo napred!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.