Koža je u modi

Volite li predmete od kože, prirodne ili veštačke, svejedno? Tašne, čizme, jakne, suknje, pantalone… Ukoliko je odgovor potvrdan, ovo je prava sezona za vas – koža je ponovo u modi. Najbitnije je da je odlikuje klasičan kroj; ostali „detalji“ (prava ili veštačka, koji deo garderobe i slično) su manje bitni. Ako volite kožu, a nemate baš neku ideju šta da nabavite i kako to da iskombinujete sa ostatkom garderobe, evo nekih predloga.

Suknja od tvida – idealna za hladne jesenje dane – izgledaće još bolje ako je iskombinujete sa strukiranom jaknom od meke crne kože (jakna može imati i neki upadljiv detalj, na primer, šnalu na kaišu) i čizmama od iste vrste kože. Veoma dobro izgleda i sledeća kombinacija: suknja od imitacije kože, čizme i tašna (takođe od kože) u istoj boji kao i suknja. Uz ovu kombinaciju dobro će izgledati tamna rolka i džemper sa šarama (šare će uneti malo živosti u izgled).

Želite nešto upadljivije? Nema problema. Pokušajte sa suknjom sa dva „lica“ – sa jedne strane u „patchwork“ stilu, a sa druge smeđa. Ovakva suknja izgledaće dobro sa mekanom smeđom kožnom jaknom i obaveznim čizmama. Pošto izgleda malo sportski, možete umesto tašne uzeti ranac od prevrnute kože. Ako želite nešto još upadljivije, isprobajte blejzer od, na primer, braoncrvene kože sa suknjom od nekog lepršavog materijala – garantovano ćete privući pažnju.

Ukoliko ste pobornik udobnosti pre svega, evo nekih ideja. Jakna od mekanog uglačanog velura, postavljena krznom, dobro će ići sa belom polurolkom i ravno iskrojenim pantalonama od prugastog štofa. Osim što je udobna, ova kombinacija je i veoma topla. Još jedna udobna varijanta: pantalone od meke kože i svetao džemper – ukoliko želite ležeran izgled, dodajte kožne patike, a ukoliko vam se više sviđa trendi izgled, uzmite čizme sa visokom potpeticom. Mala napomena: kožne pantalone izgledaju dobro samo na veoma vitkim osobama.

Za kraj, nekoliko saveta za negu kožne garderobe. Kožu je neophodno redovno čistiti (naročito napa-kožu, koja je mekana i tanka). Detaljne podatke trebalo bi da možete da nađete na etiketi; u principu, veštačka koža čisti se blagim deterdžentom na niskoj temperaturi (do 30 stepeni Celzijusa), a prirodna specijalnim proizvodima (na primer, kremama) namenjenim isključivo u tu svrhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.