U trendu

Koža lica kao upozorenje

Žene obično žele da im koža lica bude nežna, glatka i da im ne pravi probleme. Ono što ne znaju svi jeste da neke promene na licu mogu da ukažu na izvesna oboljenja, pa zato na njih ne bi trebalo gledati samo kao na estetske probleme.
Nije neobično da koža oko uglova usana ispuca, naročito ne u hladnim danima, ali ako je jako ispucala i pri tom još i prilično boli, moguće je da organizmu nedostaje gvožđe i/ili vitamin B2. A može da se radi i o nečemu znatno ozbiljnijem – početku dijabetesa.
Ukoliko vam je lice stalno crveno i prepuno sitnih napuklih kapilara, a ne radi se o tome da su vam kapilari ispucali jer konsumirate alkoholna pića u neumerenim količinama, moglo bi da se radi o problemima s visokim pritiskom. A ako je crven nos, i uz to se peruta, moglo bi da se radi samo o isušenoj koži – ali i o nedostatku cinka u organizmu (što ne znači da se cinkom treba samoinicijativno kljukati).
Usne takođe mogu da ukažu na neke probleme. Recimo, ako su konstantno plave, a to nije od izloženosti niskoj temperaturi, moglo bi da se radi o posledici uzimanja protivupalnih lekova, ali i o bronhitisu ili nekom drugom oboljenju disajnih puteva. A ako su se oko usana stvorile bubuljice, vrlo je verovatno da se koristi previše kozmetičkih preparata, pa bi neko vreme trebalo odmoriti kožu i samo je redovno prati pH neutralnim sapunom.
Konstantno bledilo lica može da ukaže na anemiju, oslabljen imunitet ili čak i na bolestan bubreg (uz poslednje često idu i izraženi podočnjaci). Naglo su vam se proredile obrve, i to bez „pomoći“ pincete? Može da bude posledica preživljene stresne situacije, i to i od pet-šest meseci ranije, a možda tiroidna žlezda ne funkcioniše kao što bi trebalo.
Naravno, ništa što smo rekli u ovom tekstu ne može da zameni posetu lekaru, niti se na osnovu jedne promene na licu može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da imate tu-i-tu bolest, ali opisane promene mogu da posluže kao signal upozorenja da se možda ne radi samo o estetskom problemu i/ili blagoj ali bezopasnoj neugodnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar