Kraljica smrti: Ubijala je iz zabave a izdao je ljubavnik

Ubistva su na ulicama meksičke turističke meke La Paza, za tamošnje pojmove malenog obalskog gradića sa tek nešto više od 200.000 stanovnika, a čije ime u prevodu znači “mir”, prvih meseci te 2015. postala normalna pojava. Alarm je tamošnjoj vlasti, inače u velikoj meri navikloj na krvave obračune narkomiljea, zazvonio kada su shvatili da je u gradu u prva dva meseca 2015. počinjeno više ubistava nego u celoj prethodnoj godini.

Nisu to bile tek obične likvidacije – na pronađenim telima često su nedostajali udovi, glava, ponekad i organi, tela su bila potpuno unakažena, mnoga od njih toliko da ih nikada nisu ni uspeli da identifikuju. Brutalna ubistva kojima se nije nazirao kraj nosila su potpis “meksičke kraljice smrti”, kako su je prozvali tamošnji mediji.

Pod pravim imenom Melisa Margarita Kalderon Oheda znali su je retki, ali nadimak koji je sebi ta danas 33-godišnja žena nadenula još 2005., kada je tadašnji partner uveo u svet narkobiznisa i kartela, zloglasno je odzvanjao. La Ćina, ili prevedeno – Azijatkinja – bilo je ime koje je odabrala inspirisana istorijom meksičkog biznisa sa narkoticima koji su na zapadnoj obali u Sinaloi počeli da razvijaju kineski useljenici, a Meksikanci su ga šezdesetih godina prošlog veka nasilno preuzeli. Čak 180 ubistava u nepunih godinu dana, koliko ih se povezivalo sa La Ćinom, ni tamošnje vlasti, koje znaju da zažmure na jedno oko kada su u pitanju obračuni među pripadnicima narkomiljea, nisu više mogli da tolerišu. Iako je pod sobom imala mrežu ljudi, koju je činilo tri stotine plaćenih ubica i dilera prepoznatljivih po crvenim motociklima na kojima su se vozili, La Ćina je bila poznata po tome da je ubistva volela da odrađuje sama.

https://www.youtube.com/watch?v=IUlR-g60c-A

– Nije bila od onih koji prljave poslove prepuštaju drugima, koji narede da se neko ubije što dalje od njihovih očiju. Volela je sama da zaprlja ruke krvlju i to je bio razlog zbog koga se u deset godina probila od običnog pijuna u kartelu do najmoćnije žene u La Pazu i okolini – bile su reči koje je istražiocima rekao njen bivši dečko Pedro “El Ćino” Gomez nakon što je uhapšen. Opisao im je i način na koji je ubijala.

– Svojoj prijateljici Gabi, ženi na čiji su izgled muškarci retko ostajali ravnodušni, verovala je više nego ikome. Obukla bi usku kratku haljinu, obula cipele sa visokim potpeticama i stala pokraj puta kojom bi trebala da prođe njihova žrtva, obično nekoliko stotina metara od nekog noćnog kluba ili kafića. U trenutku kad je osoba koju su planirale da ubiju prolazila, Gabi bi se pravila da je pijana, da jedva stoji na nogama, spoticala se… Potencijalne žrtve zaustavile bi automobil i krenule prema Gabi kako bi joj pomogle, a tada bi im se iz mraka iza leđa pojavila La Ćina… – opisivao je Pedro policiji. Kako je to uopšte znao? Pa, osim što je dugo bio La Ćinin dečko, bio je i drugi čovek u njenom klanu. Upravo zahvaljujući El Ćinu vlasti su nakon nekoliko godina neuspešnih pokušaja uspeli da uhvate zloglasnu “kraljicu smrti” i to bez ispaljenog metka.

Ali kako se uopšte dogodilo da je osoba kojoj je, osim Gabi, najviše verovala, preda policiji? U svet narkokartela tada 20-godišnju Melissu uveo je 2005. partner i ljubav njeznog života Erik Von Borstel, koji je bio jedan od visoko rangiranih ljudi u kartelu Damaso – ogranku najpoznatijeg meksičkog narkokartela Sinaloe. Svoj uspon u hijerarhiji kartela izgradila je preko leševa, a već 2008. postavljena je na čelo oružanog krila Damasa. Problem je nastao 2015. kad je vođa kartela Damaso odlučio da je smeni, a na njeno mesto postaviti Abela “El Grandea” Kintera, osuđivanog ubicu koji je te godine pušten iz zatvora u kojem je služio kaznu zbog ubistva. “Kvaka” je bila u tome jer je upravo El Grande devet godina ranije ubio Melisinog partnera Von Borstela. To što je smenjena upravo zbog njega doživela je kao provokaciju i osnovala svoju bandu sa kojom je počela rat protiv Damasa. Protiv sebe je osim policije imala i jedan od najjačih meksičkih kartela. Sigurne kuće menjala je i po dva-tri puta nedeljno.

Voda je još kapala sa odeće koja se sušila na užetu kada je kordon policajaca upao u kuću. La Ćina je doslovno pet minuta pre dobila dojavu da policija zna njenu lokaciju. Pobegla je u taksiju, a policija je u kući osim odeće pronašla i nekoliko komada oružja. Na sličan način uspela je da pobegne šest puta, a svaki put odlučivale su minute. Iako je dobar deo policije tražio, La Ćina je i u redovima organa pravde imala dosta svojih doušnika. Da to nisu tek puke priče, pokazalo je i nekoliko snimaka nadzornih kamera na kojima se vidi da joj upravo policajci pomažu da dođe do svojih žrtava. Snimak sa jednog hotela zabeležila je kako joj dvojica policajaca daju znak da je sve čisto, nakon čega ona u pratnji svojih ubica ulazi u hotel i nekoliko minuta kasnije iz njega izlazi sa dvojicom muškaraca koji su bili vezani. Njihova osakaćena tela pronađena su nekoliko dana kasnije.

– Postala je čudovište, “control freak”, nije više ubijala da bi se odbranila, nego iz zabave, bilo joj je zabavno da muči ljude i postajala je sve gora i gora. Ipak, sve sam nekako trpeo jer me bilo strah da će me pronaći i ubiti ako je napustim – priznao je njen tadašnji partner El Ćino. Kap koja je prelila čašu dogodila se pred leto 2015. El Tajson prigovorio joj je pred drugim pripadnicima bande zbog jednog ubistva. Tada je ubila i njega. Najpre ga je polila sonom kiselinom, zatim izbola nožem, da bi mu na kraju odrezala šake.

– Tada sam pukao, odlučio sam da više ne želim da imam posla s njom, a to sam joj poručio preko mobilnog nakon što sam se sakrio – objasnio je El Ćino. Ipak, policija ga je ubrzo pronašla, privela ga, a on im je u zamenu za manju kaznu dao imena korumpiranih policajaca koji su radili za La Ćinu. Policajci su je uhapsili u septembru 2015. dok se na aerodromu ukrcavala na privatni avion. Broj ubistava u La Pazu nakon njenog hapšenja smanjio se za trista posto, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.