U trendu

Kratak vodič kroz trudnoću – od prvog dana do porođaja

Devet meseci “drugog stanja”, kako se obično kaže za trudnoću, menja buduću mamu od glave do pete, jer se njeno telo tokom iščekivanja prinove prilagođava upravo bebi i porođaju.

Ona postaje teža, stomak joj biva sve veći, noge često natečene. U isto vreme njen um se priprema za dolazak malog bića koje će voleti i odgovorno podizati. Pojačavaće se ljubav prema malom “nevaljalcu”, koji će se nekoliko nedelja pred porođaj često vrpoljiti u stomaku i stvarati joj nelagodu.

Zato trudnica teže hoda, spava samo na leđima i želi da što pre ode u porodilište. Taj lepi period u životu žene počinje sumnjom da će porodica postati bogatija za još jednog člana, a kada se javljaju prvi simptomi trudnoće ta nedoumica biva proverena testom kupljenim u apoteci za trista-četristo dinara.

Kad ginekolog potvrdi radosnu vest, počinje odbrojavanje 40 nedelja i traženje odgovora na mnoga pitanja. Pokušaćemo da zadovoljimo vašu znatiželju, da pojasnimo kako se plod razvija, kada možete da otkrijete kog je pola, da li bi trebalo da jedete za dvoje, koliko da vežbate i rekreirate se. I još ponešto, nadamo se, korisno.

Dve crtice na testu otkrivaju trudnoću
Farmaceuti su se potrudili da izbor “detektora” da je beba “napravljena” bude veliki i poprilično pouzdan. Traka za rano otkrivanje trudnoće posuta sa nekoliko kapi urina već sedam dana posle kašnjenja ciklusa pokazaće prisustvo hormona, označenog sa hCG, koji u trudnoći produkuje placenta nakon oplodnje jajne ćelije.

Apotekari imaju na policama, sem pomenutih traka još i štapiće, pločice, kartice – različite forme testa koji preko mokraće utvrđuje blagosloveno stanje, pokazujući to krstićem ili, posebno obojenim poljem.

Ipak dominiraju testovi koji sa dve crvene ili ružičaste crtice ukazuju na trudnoću. Samo jedna crtica – znači da trudnoće nema. Ipak, samo je ginekolog kompetentan da kaže: ”Trudni ste!” I to posle pregleda, eventualno ultrazvuka i laboratorijskih analiza, a onda odredi termin za porođaj.

Sedam dana posle oplodnje počinje drugo stanje
Računica o očekivanom terminu porođaja zasniva se na Negelovom pravilu, ustanovljenom daleke 1812. godine, da se datum porođaja određuje tako što se prvom danu poslednje menstruacije doda 280 dana. U zavisnosti kako se meri, to je 40 nedelja, deset lunarnih ili devet kalendarskih meseci.

Ovaj način računanja termina za porođaj koristi se širom sveta, ali lekari vole da kažu da samo beba zna i određuje kada će se roditi. Nisu svim ženama ciklusi redovni i u minut precizni svakih 28 dana, tako da se 80 odsto trudnica porodi dve nedelje ranije ili dve sedmice kasnije od “sračunatog” datuma. U Negelov sistem uklopi se tek tri do pet odsto trudnica, potvrđuju istraživanja.

Da ne detaljišemo kako se spajaju jajna ćelija i najbrži spermatozoid, recimo da nedelju dana nakon oplodnje zvanično počinje “drugo stanje”.

U šestoj nedelji ultrazvuk “vidi” otkucaj bebinog srca
Posle posete lekaru, prvog pregleda i dobijenog termina za porođaj ređaće se još mnoštvo pregleda, ultrazvučnih provera, “slikanja” bebe i laboratorijskih analiza da bi trudnoća tekla kako valja. Za ženu je to čarobno iskustvo, a poznata je izreka da se rađanjem bebe rađa i jedna nova ličnost žene – majka, zaštitnica i brižna osoba, što ona ostaje do kraja života.

Kako tokom devet meseci raste plod, šta se menja u telu trudnice? U šestoj nedelji trudnoća se može “videti” ultrazvučnim pregledom. Unutar embriona velikog između deset i petnaest milimetra, mogu se uočiti otkucaji malenog srca.

Trudnicu u sedmoj nedelji trudnoće mogu da snađu mučnine sa povraćanjem zbog povišenog nivoa hormona progesterona koji stvara takozvano žuto telo jajnika.

U 12. nedelji radi se provera zbog Daunovog sindroma
U desetoj nedelji trudnoće malo srce je potpuno razvijeno, počinje formiranje polnih organa i raspoznaju se dečak i devojčica, a i nastavlja razvoj šaka i stopala. Ubrzo će mala glava nadmašiti po veličini ostatak tela zbog razvoja mozga. Materica se u dvanaestoj nedelji prilično rastegla i počela da se širi ka trbušnoj duplji, tako da trudnički stomačić postaje primetan.

Važno je da se proveri rizik od hromozopatije i nastanka Daunovog, Edvardsovog i Patauovog sindroma u 12. nedelji kada plod postaje fetus i kompletno je razvijen. Ima sve organe, prstiće na rukama i nogama, u 13. nedelji bebi je oblikovano lice, nosić, obrazi, može da se smeši, mršti i sisa svoj palac.

Trudnica ne jede za dvoje čekajući porođaj
Sem praćenja trudnoće ginekolog će vas kao i svaku trudnicu posavetovati pre svega da jedete raznovrsnu hranu, dosta voća i povrća, da nabavite vitaminske suplemente, prvenstveno one sa kalcijumom.

Dakle, vodite računa o ishrani, bez grickalica između obroka i gaziranih pića koja mogu da izazovu gorušicu. Cigarete i alkohol – ni pod razno, da ne razmišljate da li će zbog nikotina i drugih štetnih materija beba bili lakša po težini i imati izvesne zdravstvene probleme.

U 18. nedelji neophodno je proveriti posebno šećer u krvi, zbog moguće pojave dijabetesa. Trudnica ne treba da jede za dvoje i ne bi trebalo da dobije više od 15 kilograma dodatne težine.

Za to vreme njena beba raste, sa 24 nedelje teška je 700 grama i mogla bi da preživi van materice. U 36, sedmici dostiže 2,5 kilograma i glavom se usmerava naniže u karlici.

Bez panike i vike otići u porodilište
Koji su signali da porođaj počinje? Različiti su i individualni kao što je i prag bola koji porodilja može da podnese a da ne viče i ne galami po porodilištu. Mogu to biti blage ili jače kontrakcije, bol u leđima i donjem delu stomaka, pucanje “vodenjaka”, ali sve mora biti ranije dogovoreno da se do porodilišta brzo stigne.

Budite smireni, koliko god je moguće ne paničite, imajte poverenja u medicinsko osoblje i slušajte šta vam govore. U slučaju carskog reza, zapravo, idete na operaciju sa totalnom anestezijom.

Ne zaboravite torbicu sa pripremljenim stvarima za porodilište i pođite bez vike da se susretnete sa svojom bebom, ili možda bebama, koje će vam potpuno promeniti život i učiniti ga bogatijim i lepšim. Srećno i – čuvajte snagu da lakše “izgurate” bebu na ovaj svet i uzmete je na grudi. Tada se sve muke uostalom zaborave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar