U trendu

Kratkotrajne promene u životu vaše kuce

Životinje, baš kao i ljudi, imaju osećanja, a mnogi mezimci vremenom steknu i neke navike, baš kao što i ljudi imaju navike, i ne vole kad se to menja. Ipak, kako će se kućni mezimac osećati u velikoj meri zavisi od toga kako se oseća njegov vlasnik – ako se vlasnik ne uzrujava, i ljubimac će puno toga podneti bez problema.
Konkretan primer: imate kucu koja je navikla da spava na određenom kauču ili na krevetu u sobi u koju smestite goste kada imate one koji će i da spavaju kod vas. I onda treba da vam stigne jedan takav gost i da spava tamo gde obično spava vaša kuca. Naravno da ćete prethodno dobro očistiti krevet, ali ima vlasnika pasa koji se zapitaju da li će njihovog mezimca mnogo uzrujati to što na nekoliko dana neće imati ležaj na koji su navikli.
Mada su kućni ljubimci u velikoj meri stvorenja navika – daje im osećaj sigurnosti ako se sve odvija onako i onda kada su na to navikli – ukoliko sam vlasnik ne počne da razmišlja u stilu: „Jao, sirota moja kuca, kako će ona to podneti“, i svoju uznemirenost ne prenese na psa, ni pas se neće nešto posebno potresti. Nasuprot tome, ako vlasnik govori psu: „Sirota moja kuco, baš mi je žao, ali moraćeš da se na nekoliko dana iseliš iz te sobe“, pas će osetiti da je njegov vlasnik zbog nečega uznemiren i tužan, pa će se i on uznemiriti.
Kako se poneti u toj situaciji? Zavisi da li će psu biti dozvoljeno da i dok je gost tu spava u istoj sobi (naravno da neće spavati na istom ležaju, osim ako imate gosta koji jako voli pse i to mu se dopadne kao ideja), ili ćete ga smestiti u neku drugu prostoriju. Gde god da će pas spavati, naviknite ga na novo mesto dan-dva pre dolaska gosta, tako što ćete ga tamo smestiti da spava, i za poslušnost ga nagraditi time što ćete tu smestiti njegove omiljene igračke, može i neku neopranu majicu s vašim mirisom. Ukoliko mu neće biti dopušten pristup ni u prostoriju u kojoj će spavati gost, zatvarajte vrata te prostorije i psu govorite: „Ne!“ (ili koju već reč koristite kad mu nešto branite) kad pokuša tamo da uđe, i za poslušnost ga nagradite maženjem i pohvalom.
Navedeno bi trebalo da bude sasvim dovoljno da pas shvati šta se traži od njega – a ako se vi radujete gostu, radovaće se i vaša kuca (osim ako imate jako ljubomornog psa, koji svu pažnju zahteva za sebe) i kratkotrajna promena u njegovim navikama nimalo mu neće smetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar