Kretanjem protiv stresa

Praktično da i ne postoji niko ko nema problema sa stresom, neko manjih, a neko i znatno većih, dotle da mu stres ozbiljno ugrožava zdravlje i kvalitet života. Premda je stres nemoguće izbeći, nije nemoguće olakšati sebi, izbaciti tu negativnu energiju i nakupljenu frustraciju iz sebe, a jedan od najefikasnijih načina za to jeste kretanje.
Na pojam kretanja mnogi pomisle na dugotrajno vežbanje u teretani ili fitnes centru, dok ne budete mokre od znoja i "lipsale" od umora. Međutim, kako biste se oslobodile nagomilane frustracije ili bar ublažile njeno dejstvo, nikakvo "lipsavanje" ni dugotrajno treniranje nije neophodno – vreme može da nađe svako, ma koliko obaveza inače imao.
Kako biste negativnu energiju nastalu usred stresa izbacile iz sebe, nije vam neophodna nikakva skupa oprema za vežbanje – poželjna je samo udobna obuća. Što se vremena tiče, dovoljno je po petnaest minuta nekoliko puta nedeljno, petnaest minuta tokom kojih ćete šetati brzim hodom. Uzdržite se od trčanja, izuzev ako je to vaš uobičajeni način da se oslobodite stresa; hodajte, onoliko brzo koliko vam vaše telo dopušta, i tako petnaest minuta. Može i dok idete u prodavnicu po namirnice ili prilikom povratka s posla, može bilo kad, važno je da to redovno radite.
Nakon izvesnog vremena redovne brze šetnje, primetićete da se bolje osećate i da ste znatno više opuštene. Problemi neće nestati kao da su uklonjeni čarobnim štapićem, i dalje će biti različitih izvora stresa u vašem životu, ali će vas to manje pogađati, i psihički i emocinalno i zdravstveno.
Moguće je da ste i same primetile da ubrzate korak kada ste baš besne, nervozne, kada se osećate kao da biste izujedale nekog (i ne govorimo ovde o ljubavnim igrama). To vas vaše sopstveno telo navodi na izbacivanje negativne energije – putem brzog hodanja (dok vam, možda, neko sa strane govori da usporite i da se smirite, ne shvatajući o kakvom se mehanizmu tu radi). Ovaj potpuno prirodan metod oslobađanja od stresa možete koristiti i samoinicijativno, nekoliko puta nedeljno, bez čekanja na osećaj da ćete da provrištite od muke, tako da do tog osećaja znatno ređe dođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.