U trendu

Kritikuje vas jer se boji promena

Postoje ljudi koji se jako boje promena, i koji su u stanju da osuđuju tuđe postupke već samo zbog toga što taj koga osuđuju pokušava nešto da promeni u svom životu. To je veoma nezgodan tip ljudi, jer su im kritike obojene strahom koji mogu preneti i na vas.
U svakom od nas postoji strah od promena, koji s godinama raste. Čak i ako niste zadovoljni sadašnjim stanjem, strah od promena može vas sprečiti da bilo šta učinite, po principu "bolje poznato zlo nego nepoznato dobro". A onda skupite hrabrost za nešto, ili ne reagujete uobičajeno pomirljivo, i osoba s takvim strahovima se oglasi. Njihove primedbe su onoliko raznovrsne koliko su i moguće promene raznovrsne – počev od menjanja frizure i boje kose, pa do zaista velikih poduhvata, kao što je započinjanje sopstvenog biznisa.
Ovakva osoba će vam svakako reći da smatra da je vaša ideja loša, rizična, sumanuta, sebična… I pokolebaće vas, navesti da posumnjate u sebe, jer ste i same prirodno osećale bar neki strah od promene, a ta osoba samo hrani taj strah. Ako stalno slušate ono što ta osoba govori, može lako doći do toga da nikada ništa ne uradite, jer se suviše bojite.
Da li to znači da njihove reči treba ignorisati? Ne uvek, naročito ne ako ste vi osoba sklona srljanju, pa bi vam neke kočnice ipak dobro došle. Dobra je ideja pažljivo razmisliti o onome što činite, odvagati dobre i loše strane. U rizik se treba bar povremeno upuštati jer je to jedini način da iole napredujete, bez toga biste samo stagnirali, nikada se ne biste osećale zaista živom, i vremenom postajale sve bezvoljnije. Ali, treba odabrati kada i zbog čega ćete se upustiti u rizik, i ovakve osobe, koje se same boje promena, mogu da budu koristan podsetnik da pažljivo sve razmotrite.
U suštini, sve što vam ta osoba govori jeste da ona sama nikada ne bi imala hrabrosti za ono što vi činite, bilo da se radi o farbanju kose u crveno ili o nečemu znatno krupnijem, i sasvim je moguće da to ne čini iz zle namere. Na vama je da rešite da li biste se vi usudile na tako nešto, jer se ipak radi o vašem životu, a ne njenom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar