U trendu

Kritikuju vaš minimalistički dekor

Kako se neko oblači, kako je opremio svoj stan, kako uređuje prostor oko sebe, sve je to lična odluka, i drugi imaju pravo da se mešaju samo ako se radi o nečemu baš neprikladnom (policija može da vas uhapsi ako se šetate ulicama goli, šef može da traži da vaša kancelarija izgleda urednije i poslovnije ako je u njoj "kreativni haos", a redovno vam dolaze stranke…). A opet, nije nikakva retkost da dobijete nezatražene savete o tome kako da, recimo, uredite svoj stan.
Konkretan primer: imate mali, ali dopadljiv stan, i pobornik ste minimalizma; ne želite da stan pretrpavate nepotrebnim stvarima. Odrasli ste u porodici u kojoj se ništa nije bacalo, stan u kome ste nekad živeli ličio je na skladište starih stvari i jedva da je moglo da se prođe, pa vam je sad prosto predivno da živite u stanu u kome ima samo ono što je neophodno. Da ne bude zabune, vaš nameštaj je udoban, gosti imaju gde da sednu kad dođu, samo stan niste pretrpali, već deluje nekako spartanski (zapravo, kombinacija udobnog i spartanskog). Pored toga, vi ionako ne provodite baš puno vremena u stanu, aktivni ste, kod kuće ste da prespavate i okupate se, i stvarno vam ne spada među prioritete da nabavljate nameštaj i stvari koje vam nisu neophodne – jeste, može to i na kredit, ali vi biste radije da uštedite. Međutim, neke vama bliske osobe (prijatelji, roditelji, rođaci…) smatraju da grešite.
Oni smatraju da vi sebi možete da priuštite više nameštaja, da vam stan ovako deluje sirotinjski, možda i da treba da se "vidi da imate" inače se nikad nećete udati… Svašta ljudi umeju da kažu, čak i onda kad ih niko nije pitao za mišljenje. A vama su takvi komentari dosadili.
Možete im reći nešto u stilu "moja kućica, moja slobodica", kao i da se vama tako dopada i onda skrenuti razgovor na drugu temu, i ne dopustiti im da ponovo počnu da pričaju o vašem stanu, time im pokazavši da tema nije podložna raspravi (plus im vi svakako ne dugujete objašnjenje zašto ste stan uredili prema vašem, a ne prema njihovom ukusu). A ako su od onih kojima je važno da se svojom imovinom pokazuju, možete im reći da je minimalističko uređenje najnoviji modni hit, koji su promovisale te-i-te zvezde – i nije isključeno da ćete se posle toga zabavljati posmatrajući ih kako iz svojih stanova uklanjaju višak nameštaja.
Taman da se više ne udarate o onaj njihov glupi stočić koji je zbog nedostatka prostora smešten tako da je od njega maltene nemoguće proći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar