U trendu

Kuca je naglo postala agresivna

Kaže se da se sa životinjom nikad ne zna, ma koliko mislili da je poznajete, uvek vas može iznenaditi, i to ne svaki put prijatno. Jedan od mogućih primera je kada vaš pas, inače celog života veran i poslušan, iznenada postane agresivan.
Kada imate psa, u principu hijerarhija u vašem domu ide tako da psu bude jasno da ste na toj teritoriji vi glavni, da ste vi „vođa čopora“. Naravno da će tu biti puno ljubavi i pažnje i maženja – i u čoporu vukova će se oni slabiji umiljavati jačima, i vukovi će jedni prema drugima pokazivati nežnost – ali hijerarhija mora da postoji. Međutim, u nekom trenutku se može desiti da vaš pas postane agresivan prema vama, i da pokušava da postane dominantan. Vi ćete, naravno, pokušati da održite sopstvenu dominaciju (sasvim sigurno nećete dopustiti da vam komanduje pas!), što je ispravno, ali bi trebalo potražiti i uzrok nagle promene ponašanja.
Kako to učiniti? Tako što ćete psa odvesti veterinaru. Ako je potrebno, i na detaljne pretrage. Vrlo često, uzrok ovakvih naglih promena u ponašanju, naročito ako se radi o kucama seniorima, jeste medicinske prirode. Možda je kuca povređena i boli je i zato je agresivna (a povreda nije na lako vidljivom mestu), možda je obolela od nečega pa je ili boli ili se neki hormoni luče previše ili premalo, možda gubi sluh ili joj slabe vid ili čulo mirisa, pa se ne razabire više jasno u signalima koje dobija…
Ono što je sigurno jeste da ni vašem mezimcu nije lako. Nije lako ni vama, naročito ne ako je vaš pas od bilo koje sorte dovoljno jake da može da vas ili nekog člana vaše porodice ozbiljno povredi, ali zaista teško da će pas kompletan uobičajeni način ponašanja odjednom promeniti „tek tako“. Zato, ako ikako možete, pomozite svojoj kuci, pa da i vi i ona možete da nastavite da uživate u druženju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.