Kupovina za bebu

Dolazak bebe na svet, pored sreće novopečenih roditelja, podrazumeva i obavljanje određenih „tehničkih priprema“. Kupovina stvari za bebu spada u red važnih događaja, u kojem podjednako treba da učestvuju i budući tata i mama. Za ženu je najuputnije da ove pripreme i planiranja obavi u prvoj polovini trudnoće, kada je (ponekad zamorno) tumaranje po prodavnicama dečje opreme ostvarljivo u većoj meri nego kasnije.

Ipak, ne treba preterati i pokupovati sav inventar prodavnice, u naletu radosti zbog budućeg potomka. Najkorisnije je odrediti listu esencijalnih predmeta i zadržati se na tome: nakon porođaja će, sigurno, uslediti svrsishodni pokloni rodbine i prijatelja. Osnovne stvari koje treba pripremiti za bebin dolazak jesu pelene, krevetac i minimum odeće. Ljupki detalji – igračke, simpatične kapice i sl, već će po prirodi stvari pristići, te nije neophodno unapred trošiti pare na njih. Važnije je, recimo, isplanirati prostor u kojem će beba boraviti i urediti ga tako da bude čist i funkcionalan.

Krevet u kojem će dete spavati treba da bude udoban i siguran, sa dovoljno prostora za bebu koja će, svakako, rasti. Za roditelje koji žele veću blizinu bebe, postoje modeli bračnih kreveta koji su povezani sa bebinom kolevkom. Takođe, veoma je korisno imati tzv. „jastuke za dojenje“, koji se mogu staviti ispod leđa ili na kolena, zahvaljujući kojima se žena oseća udobnije dok hrani bebu.

Treba izbeći prenatrpanost dečje sobe, kao i kupovinu nepotrebnih predmeta. Bebi je, pre svega, potrebna ljubav i pažnja roditelja, dok roze ili plava odelca i ukrasi u sobi zaista nemaju posebnog značaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.