U trendu

Lak obrok – šta to znači?

Često se može čuti za neku hranu da je laka ili teška, ali ne znaju svi šta taj izraz tačno znači. Zato, da pojasnimo – ukoliko je obrok sastavljen od namirnica koje se kraće zadržavaju u želucu, za taj obrok kaže se da je lak (što ne znači da se ne možete ugojiti od njega, pošto se, recimo, beli hleb i testenine prilično lako vare – i prilično goje).
U laku hranu spadaju pirinač, jogurt, rovito jaje… U principu, ugljeni hidrati (recimo, hleb) vare se brže od proteina (meso, riba, sirevi), a najduže se vare (to jest, zadržavaju u želucu i prerađuju) masti. Ukoliko u namirnicama ima dosta biljnih vlakana, to će produžiti varenje (mada su sama ta vlakna nesvarljiva); varenje će produžiti i namirnice koje sadrže puno masnoća. U nekim situacijama dobro je voditi računa o svarljivosti pojedinih namirnica (između ostalog, onda kada ste na dijeti – niskokalorične namirnice koje se dugo vare povećaće osećaj sitosti, a nećete se ugojiti od njih; s druge strane, ima i situacija kad ne smete da opterećujete želudac, pa je tada korisno jesti samo lako svarljive namirnice), te bi možda bilo korisno da podsetimo koliko se koja vrsta hrane prerađuje u želucu.
Među najlakše namirnice spadaju kafa, čaj, posno mleko i posna supa – oni se u želucu zadržavaju između pola sata i sata (voda se zadržava pola sata). Sat-dva zadržavaju se mleko, jogurt, beli hleb, pirinač, pire od krompira, rovito jaje.
Dva-tri sata: testenina, barena šargarepa, nemasno meso, banane. Tri-četiri sata: integralni hleb (zato se preporučuje umesto belog hleba onda kad pokušavate da smršate), sveže voće, zelena salata, sirevi, piletina, prženi krompir.
Ukoliko uzmete biftek na žaru, trebaće vam između četiri i pet sati da ga svarite; isto važi i za ribu na žaru, sočivo i pasulj. Pet do šest sati potrebno je da bi se svarile paprike, pečurke, dimljena riba i riba iz konzerve.
Ako vam je neko rekao da se svako povrće lako i brzo vari, greši; među "šampione" u sporo svarljivoj hrani spada povrće iz porodice kupusa (karfiol, kelj, prokelj), kao i kiseli kupus – potrebno je sedam do osam sati da bi se ove namirnice svarile. Isto važi i za sardine u ulju.
Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)