U trendu

Latino bomba: Šakira

U sve popularnijem žanru tzv. latino muzike odnedavno blista nova zvezda koju često nazivaju latino pop-rok vulkanom – Šakira. Ova pevačica, čije je ime relativno novo na globalnoj sceni, odavno je osvojila simpatije šire publike kada je u pitanju Južna Amerika, odakle je Šakira poreklom. Svet muzike je „bacila na kolena“ najnovijim hitom „Whenever, Wherever“, koji se nalazi na njenom debi-albumu sa pesmama na engleskom jeziku i koji se sve češće vrti po našim radio-stanicama.

Rođena 1977. u Kolumbiji, devojčica po imenu Shakira Isabel Mebarak Ripoll od malena je pokazivala talenat kada je muzika u pitanju. Ona sama kaže da ju je oduvek privlačilo spajanje žanrova, što i jeste odlika muzike koju piše: spajanje latino ritmova, pop/rok zvuka i osobenog načina pevanja primarna je odlika njenih pesama.

Već sa 13 godina, Šakira izdaje svoj prvi album pod nazivom Magia za prestižnu izdavačku kuću Sony Colombia. Uspesi se potom samo nižu jedan za drugim: drugi album Pies Descalzos postaje veliki hit, a potom sledi i dvogodišnja internacionalna turneja. Šakira krasi naslovnice poznatih časopisa Time i Cosmopolitan: „šlag na torti“ predstavlja osvajanje titule Latin Female Artist of the Year na dodeli nagrada World Music Awards.

Postoji dosta detalja koji izdvajaju ovu mladu umetnicu od muzičkog mainstream žanra u kojem stvara. Pre svega, Šakira poseduje kvalitetan vokal i solidan talenat, za razliku od mnogih zvezdica poput Britni Spirs, koje svoj nedostatak vokalnih i drugih sposobnosti „pokrivaju“ skupom produkcijom. Šakira sama kaže da je pravi control freak, kao i da ne može da priušti sebi luksuz da joj drugi pišu pesme, te ih stoga piše sama.

Iako look koji Šakira gaji jeste onaj klasični stereotip glamurozne platinaste lepotice – sudeći po muzici koju stvara, kao i njenom predstavljanju u javnosti – ona ne spada u kliše plavuše; naprotiv – ima šta da kaže (a i otpeva).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.