Lekovita svojstva dragog kamenja

Sigurno ste već čule da se za mnogo dragog i poludragog kamenja smatra da ima lekovita svojstva, da mogu da vam pomognu kada imate zdravstvene probleme ili kada patite zbog nečega. Naravno, ukoliko imate zdravstvene probleme, ipak bismo vam preporučili da posetite lekara, pre nego da se pouzdajete u drago kamenje (a i odlazak lekaru će vas manje koštati). Isto tako, ukoliko patite zbog nečega, nismo zaista sigurni koliko vam dragi ili poludragi kamen može pomoći (izuzev, naravno, poznatog utešnog dejstva koji lep nakit ima na svaku ženu). Ukratko, ne preporučujemo da uobičajenu terapiju zamenite nošenjem dragog kamenja – ali nema nikakvog razloga da ne saznate kakva su verovanja povezana sa kojim od lepih i svetlucavih kamenčića.

Safir označava čistoću uma, te kao takav pomaže da se oslobodite svega suvišnog. Rubin je jedan od kamenova koji simbolišu ljubav; pomaže da prevladate strah i otvorite svoje srce. U ljubavi pomaže i akvamarin – on simbolizuje okean ljubavi i mira; pomaže da se bolje sagledaju teške ljubavne situacije, a naročito je korisno nositi ga kada patite zbog ljubavi. Ružičasti kvarc uspostavlja emocionalni balans; potrebno je da ga nosite ukoliko nekome želite da saopštite svoje emocije.

Ametist ima više funkcija. Ukoliko ga stavite na stomak, ublažiće vam stomačne tegobe; ukoliko ga nosite na kratkom lančiću, pomoći će vam da lakše komunicirate s ljudima. Smaragd pozitivno utiče i na psihičku i na fizičku stranu ličnosti, te pomaže pri postizanju uspeha u karijeri. Naravno, karijera sa sobom donosi stres – tu će vam pomoći ćilibar, koji ublažava stres i nervozu. U mnogo čemu će vam biti od koristi i opal, koji širi percepciju i pomaže da se sagledaju sve mogućnosti situacije u kojoj se nalazite.

Vredno je spomenuti i mesečev kamen, koji uspostavlja ravnotežu između jina i janga, kao i crni oniks, koji je od velike pomoći prilikom odvikavanja od štetnih navika.

Još jednom da napomenemo – svrha ovog teksta je isključivo zabavna. Ne preporučujemo da umesto terapije koju vam je prepisao lekar ili umesto aktivnog rešavanja problema konsumirate ili nosite drago i poludrago kamenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.