U trendu

Lepi maniri nisu zastareli

Čini se da je danas veća retkost nego ranije čuti nekog da kaže „molim“, „hvala“, „dobar dan“, da se nekome obrati s „gospodine“ ili „gospođo“, i čak se može desiti, ako svoju decu učite lepim manirima i tome da se pristojno ponašaju, da vas neki roditelji gledaju s čuđenjem i da vam kažu da je takvo ponašanje prevaziđeno. Nije.
Vrlo je verovatno da svoju decu učite onome što su vas naučili, možda roditelji, možda baka ili deka, možda neko treći iz rodbine ko je vodio računa da se sva deca lepo ponašaju. I tako naučite decu da se starijima obraćaju s „gospodine“, „gospođo“ ili „gospođice“, da ne zaborave da se zahvale, da kažu „molim“ nakon što se zahvale njima, da obavezno kažu „dobar dan“, „dobro veče“ i slično svima koje znaju… Često se već i četvorogodišnje dete može naučiti svemu pomenutom.
Neki će na ovakvo ponašanje vaše dece reagovati osmehom, i vama će biti drago zbog toga. Drugi će se nasmešiti, misliti da je to baš slatko, ali malo zastarelo, samo što vam to neće otvoreno reći. A neki roditelji će vas čak i otvoreno pitati zar ne mislite da je takvo ponašanje danas prevaziđeno, kada se svi trude da budu ajkule a one s najjačim zubima, najvećom snagom, najbržim refleksima i najubilačkijim instinktima će dospeti na vrh društvene lestvice. Može se desiti i da, uz takav argument, niste sigurni šta da im odgovorite.
Želite li da i vaše dete bude ajkula? Da li želite da podižete i vaspitavate dete ili ajkulu? I da li vam se više dopada da na ponašanje vašeg mališana ljudi reaguju osmehom kao da ih je sunce obasjalo, ili da se sklanjaju kao od neke opake zverčice? Izbor je na vama.
Odgovor na pitanje o prevaziđenosti lepih manira može da bude ljubak osmeh i: „Ne, ne mislim da je takvo ponašanje prevaziđeno“. I nije, i postoji razlog zašto se to zove domaće vaspitanje – nešto što vaše dete treba da nauči od vas, a ne od vaspitačice, učiteljice, trenera, ili da ne nauči uopšte – što roditeljima koji vam pitanje postavljaju očigledno nije poznato. Možete biti ponosni što ne podležete pritisku sa strane da snizite standarde ponašanja čak i ako izgleda da je to opšti trend. Mi vam na tome čestitamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.