U trendu

Lepota i ekstremna kozmetika (1)

Glatka koža lica, puna usta i odsustvo bora predstavljaju atribute večite mladosti i lepote viđene na holivudski način. Iako je starenje sasvim normalan proces, sve više ljudi donosi odluku da se podvrgne kozmetičkom tretmanu, zarad uklanjanja tragova vremena sa lica. Za one sa plićim džepom, na polici se nalaze različite kreme, losioni i drugi kozmetički preparati čija „jedinstvena kombinacija sastojaka“ zaista utiče na željeno savršenstvo kože. Međutim, postoje i brži (donekle skuplji) načini kojima se zaista, barem privremeno, dobija „instant“ lice. Reč je o takozvanim metodama „ekstremne kozmetike“.

Jedan od najpopularnijih tretmana danas jeste tzv. botox terapija. U pitanju su injekcije koje se ubrizgavaju u blizini mišića koji privremeno opuštaju, čineći da se bore privremeno izgube. Dejstvo jedne injekcije traje tri-četiri meseca, nakon čega je moguće po želji ponoviti tretman. Na prvi pogled, ovo je skoro idealan način da se, bez težih operativnih zahvata, izgled lica poboljša. Zvezde poput Madone ili Kajli Minog više puta su koristile ovaj tretman (ako je verovati glasinama).

Međutim, postoji i tamna strana ogledala. Botox se pravi od botulinum toksina, materije koju luči bakterija Clostridium botulinum (inače, izazivač teškog poremećaja poznatog kao botulizam). Upotreba male količine u kozmetičkim zahtevima, ipak, ne mora da bude opasna, ali samo pod određenim uslovima. Pre svega, prečesto ponavljanje tretmana, kao i upotreba većih doza od dozvoljene može da ošteti mišić i izazove njegovu atrofiju. U najgorim slučajevima, mimika lica biva poremećena, što, svakako, deluje mnogo neprijatnije od nekoliko borica oko očiju ili usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.