Lepota i ekstremna kozmetika (2)

Metodi čija popularnost sa vremenom ne jenjava, uprkos horor pričama o raznim vrstama izobličenja tela usled njihove primene, jesu ubrizgavanja kolagena, silikona i ljudskog masnog tkiva. Svojevremeno pretežno dostupni bogatašima i zvezdama, ovi zahvati danas postaju sve popularniji i među „običnim“ življem. Mnoge žene (a, nažalost, sve češće i mlade devojke) štede novac da bi sebi priuštile neki od željenih tretmana.

Upotrebna lepeza kolagenskih injekcija zaista je široka – od korektivnih zahvata uklanjanja bora ili ožiljaka od akni, do uvećavanja usana i grudi. Ozloglašeni uzor prekomerne upotrebe kolagena je Pamela Anderson, mada se i za zvezde „umerenijeg kalibra“, poput Melani Grifit ili Liz Harli, priča da nisu odolele želji za ulepšavanjem.

No, to svakako nije mali korak, posebno kada se zna odakle, zapravo, kolagen potiče. U pitanju je vezivno tkivo krava ili svinja koje se ubrizgava pod kožu, i koje nakon izvesnog vremena organizam apsorbuje. Efekat ubrizgavanja kolagena traje od nekoliko meseci do godinu dana, tako da je za permanentnu promenu izgleda neophodno ponoviti tretman. Većina ljudi uglavnom i ne zna da je 3% populacije alergično na kolagen, tako da se pre tretmana obavlja alergološki test (u trajanju od mesec dana).

Silikon se unosi u organizam na isti način kao i kolagen. Naravno, i tu postoje neželjeni efekti, kao što je, recimo, pomeranje implanta u drugi deo tela, ili gubitak boje okolnih tkiva.

Masno tkivo se uzima od samog pacijenta, da bi se onda ubrizgalo u drugi deo tela (najčešće su u pitanju obrazi). Ovde se ne dešavaju problemi alergijske prirode, ali je procedura duža i komplikovanija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.