Letnje romanse

Najnovija istraživanja psihologa pokazala su da maženje deluje povoljno na ljudsku psihu. Više maženja – više samopouzdanja, glasi recept. Leto je pravo vreme za pronalaženje više prostora za sebe, pa i za nežnosti prema drugima (onima koje volimo, prijateljima, partneru). Dakle, najbolje je dodirom pokazati nekome šta vam zapravo znači. Pronađite vreme za zrnce nežnosti i pažnje koje će zauzvrat biti podareno i vama. Dodir voljenog bića jača pozitivne emocije i briše trag neprijatnih dešavanja, problema i stresa.
Ako se usamljeni, ponovo pokušajte da pronađete nekog bliskog. Neka vas ne obeshrabre raniji neuspesi i brojne opominjuće (neretko i otužne) priče vaših komšinica, prijateljica, baba, tetaka… Pomislite samo na to koliko Zemlja ima stanovnika – shvatićete da je barem nekoliko stvoreno za vas. A onda, napred: dopustite svojoj potrebi za nežnošću da se istoči prema drugom, te zauzvrat primite i tuđu emociju.
Čak i bez studijskih proučavanja i dugih detaljnih analiza verovatno je da ćete se osetiti mnogo bolje. Možda u formi kradljivice (tj, uzimaćete neštedimice zadovoljstvo izazvano tuđim prisustvom), ali u tome nema ničeg lošeg, naprotiv. Maženje, dodirivanje i ispoljavanje radosti i prijatnosti jeste ono što bi, pored topline leta, trebalo sakupiti. Od osećanja treba napraviti malu "zimnicu" za sebe i zaposednuti prijatnost nečijeg prisustva, makar privremenu, za duge i dosadne zimske dane – kao zalog koji će vas zabavljati i podsećati na sunce u časovima dokolice i melanholije (npr, u onoj kliše varijanti dugih i osamljenih zimskih večeri).
Taj zaostatak topline činiće da vam srce, barem za tren, kuca jače (zaljubljenima, kažu, nikada nije hladno). Ili da, u nedostatku zanimljivijih priča, tračarite s prijateljima, uživajući u svakom detalju čari svojih letnjih avantura. Ukoliko ste uz sve to uspeli da zadržite dodir osobe koja vam se čini bliskom, eto terapije za vaše samopouzdanje bila to avantura, početak duge veze ili, jednostavno – ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.