U trendu

Leto, bicikl (1)

Pa, drage moje (i dragi moji, pošto je najzad došlo vreme da i vi priznate koliko volite Ženski kutak), danas ćemo se vratiti na nešto što je, na prvi pogled, opšte mesto kada se priča o letu, suncu, odmoru, razonodi, naročito ako nemate para/vremena za skupa i luksuzna daleka putovanja, ali opet nije dovoljno popularno niti upražnjavano kod nas.

Iz naslova ste već zaključile/zaključili da se radi o – biciklu. Naravno, svi uvek pričaju kako je vožnja biciklom zdrava, kako pomaže mršavljenju, ali i otklanjanju uzroka depresivnih i anksioznih stanja… Ipak, živeći u gradu kao što je Beograd, haotičnom i uzavrelom, koji ima šta da ponudi u smislu potencijala, ali u kom je malo šta dovedeno do nivoa upotrebne perfekcije (broj biciklističkih staza, recimo, staje na prste jedne ruke), treba biti prilično inventivan, maštovit i pun entuzijazma da bi se osmislio dobar, a ipak ne isuviše naporan bajkerski provod kako vam se nesuđeno zadovoljstvo ne bi pretvorilo u iskustvo koje želite što pre da potisnete iz sećanja.

O drugim gradovima Srbije da i ne govorimo – izuzev nekoliko mesta u Vojvodini, s izvanredno uređenim biciklističkim stazama, u ostatku srbijanskih gradova urbanistima, izgleda, nikada nije ni palo na pamet da ljudi koji voze bicikl, možda, postoje, ili bi pak eventualno postojali kada bi postojali i minimalni uslovi za njihove aktivnosti.

No, tu na scenu stupate vi, a cilj ovog malog teksta je da vam nabaci nekoliko ideja i pokaže vam da pomenuti entuzijazam ne bi trebalo doživljavati kao nešto nedostižno niti kao donkihotsku borbu s neopremljenošću vašeg grada, već kao nešto moguće i poželjno, što vam uz minimalni trud i napor može pružiti veliko zadovoljstvo i znatno ulepšati život. Daćemo vam nekoliko primera i mogućnosti vezanih za Beograd, no radi se o zamislima koje možete ostvariti gotovo u svakom gradu.

Pre svega, treba znati da u svakom iole normalnom gradu možete pronaći mnogo pogodnih prostora za vožnju bicikla i van „zvaničnih“ staza. Cilj kojem ćete u izboru težiti treba da uskladite sa svojim temperamentom, ali i kondicijom: budite iskreni prema sebi i ne precenjujte svoje mogućnosti, već krenite od manjih ka većim i ambicioznijim ciljevima.

Premda mnogi kritikuju beogradske vozače, Beograd pruža solidne uslove za gradsku vožnju: ukoliko poznajete saobraćajne propise i imate, recimo, solidan osamnaestobrzinac, slobodno i bez straha možete iskoristiti preimućstva beogradskih smirenih i senovitih ulica, ili pak življeg, ali izvanrednog poteza od Kalemegdana pa sve do Slavije (okolnim ulicama i dalje – na Vračar, Zvezdaru, Konjarnik, Voždovac…), a naročito znamenitog beogradskog bulevara, na kom vožnju bicikla možete odlično ukrstiti s kupovinom raznih lepih stvari u bulevarskim radnjama, ali i mnogih zanimljivih, pa i bizarnih sitnica na tezgama, te ćete u tom slučaju sigurno zapaziti kako praktična strana upotrebe bicikla maksimalno dolazi do izražaja.

Bicikl je idealan i za odlazak na pijacu, a one vas čekaju rasute po celom gradu i na raznim nadmorskim visinama (!): Kalenića, Palilulska, Bajlonijeva, Zemunska, Zeleni venac, Đeram, Cvetkova… Samo se opremite lepom korpom (najbolje na volanu, a može i pozadi), a s vama se, naravno, u odgovarajućem sedištu koje pruža maksimalnu bezbednost i udobnost, može voziti i vaš potomak, pod uslovom da je dovoljno mali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.