Leto, bicikl (2)

Za one s boljom kondicijom i željne više vožnje, a manje kupovine već centar grada može ponuditi i malo „agresivnije“ uslove: ulice kao što su Kneza Miloša, Narodnog fronta, Admirala Geprata, Brankova i ceo kraj oko Karađorđeve pružiće vam dovoljno adrenalina zbog živog saobraćaja, ali i dovoljno napora i prilike za jačanje mišića; zahvaljujući vrlo zatalasanom terenu, imaćete i priliku da ojačate volju. Iz Karađorđeve, kod Brankovog mosta, lako možete izaći i na najdužu biciklističku stazu u gradu, koja povezuje Dorćol s Adom Ciganlijom.

Staza je solidna, mada na momente depresivna (s obzirom na okruženje kroz koje prolazi), no Sava, čiji tok staza prati, učiniće svojom svežinom i tamnom, ali prijatnom bojom vožnju lepom i okrepljujućom. Uz malo napora od Ade lako možete stići i do Topčidera i Košutnjaka, gde vas čekaju mnoge lepe stvari i u kojima zaista možete provesti ceo dan, a da vam nijednog trenutka ne bude dosadno. U blizini su i Senjak i Dedinje, koji pružaju izvanredne uslove za vožnju, ali i vrlo prijatnu kombinaciju mira i urbanog ambijenta.

Ako vam je to predaleko, i centar grada može ponuditi sličan ugođaj: Kalemegdan, Botanička bašta, Tašmajdan, Terazijska terasa, park kod Manježa ili Čuburski park samo su neka mesta na kojima možete predahnuti.

Ukoliko ste idilični tip i ljubitelj sunčanih, dugih i lenjih nedeljnih popodneva, prava stvar za vas je Zemun, dobro povezan s centrom grada, ali ipak samosvojan i utonuo u starovremenu patinu koja mu ne oduzima mnogo na živosti, ali mu zato veoma mnogo daje na šarmu i prepoznatljivosti.

Zemunski kej, staro gradsko jezgro s prekrasnim austrijskim parkom, jevrejskom četvrti, malim pekarama, zanatskim radnjama, prodavnicama i prelepim crkvama; pijaca s najvećim izborom sveže ribe, ali i svim drugim namirnicama kojih uopšte možete da se setite; Gardoš sa svojom kulom, tvrđavom, velikom terasom, krivudavim kaldrmisanim uličicama i senovitim, ali veoma lepim i za naše uslove neverovatno uređenim grobljem koje krije tajne starih zemunskih porodica; Jozefštat i Franctal – delovi Gornjeg grada, sa svojim travnjacima, drvoredima, živicama, mirisom nedeljnog ručka i očaravajućom tišinom koju remeti jedino dečja graja pružiće vam neverovatno uživanje koje će u vama, sasvim sigurno, razviti poriv da se stalno iznova vraćate ovom dragulju od grada.

Iz Zemuna su vam lako i brzo dostupni široki i za vožnju veoma udobni novobeogradski bulevari, koji omogućuju da se na gotovo idealno ravnom terenu prepustite brzini i suncu.

Okolina Beograda pruža vam još mnogo toga. Avala, Kosmaj, manastiri Fenek (u Sremu, kod Jakova) i Slanci (hilandarski metoh, iza Višnjičke Banje); neprevaziđena i u svetu čuvena Obedska bara s bajkovitim sremskim selima koja je okružuju; obale Save s dugim nasipima zaraslim u travu, detelinu i ivanjsko cveće, ali i mnogo toga što nismo pomenuli otvara vam neslućene mogućnosti za letnje uživanje posle kog ćete shvatiti koliko zapravo propuštaju oni koji se upinju da se što pre dokopaju svog mesta za peškir negde na crnogorskoj, turskoj i grčkoj obali, ili pak negde dalje.

Najzad, imajte uvek na umu nekoliko tehničkih detalja: u vožnju biciklom, naročito dužu, nikada ne krećite ni gladni niti tek što ste ustali od stola; kupite prednje i zadnje svetlo i uvek imajte pri ruci rezervne baterije za njih; nosite svoj bicikl barem dvaput godišnje na servis (ako ne umete sami da uradite sve što je potrebno da bi vaš „ljubimac“ bio u top-formi) i uvek ponesite flašicu s vodom i torbicu s malom pumpom, flekicama i lepkom za gume, te najneophodnijim alatom. Izbegavajte sparno i suviše toplo vreme, kao i kišu, ukoliko nemate blatobrane (ili pak niste ekscentrični ljubitelj sopstvenog valjanja u blatu). Naravno – ne zaboravite da uživate!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.