U trendu

Ljubavne čarolije

Večita potreba da se osvoji/zadrži/poseduje voljeno biće rešavana je tokom istorije različitim veštinama zavođenja. Alternativan način, i danas popularan kod mnogih, upotrebljavan je kao poslednja varijanta u slučaju da svi prethodni planovi propadnu. Pogađate – u pitanju je korišćenje ljubavnih napitaka.

Njihova funkcija je najčešće dvojaka: služe da namame željenu osobu i čvrsto je vežu uz zaljubljenu stranu, ili pak povećavaju ljubavničke sposobnosti/privlačnost onog ko je zaljubljen, čineći ga na taj način neodoljivim objektom želje.

Veština spravljanja eliksira (ili afrodizijaka, kako ih ponekad nazivaju) bila je vrlo popularna još u Starom veku. Čuven je primer kineskog vladara Huang Tija, za koga legenda kaže da je pod dejstvom moćnog napitka „podelio postelju“ sa 1200 žena, i potom dostigao besmrtnost. Famozna Kleopatrina lepota je, prema nekima, bila održavana tečnošću specijalnog sastava: ključni sastojci bili su biseri „potopljeni“ u sirće.

Istorija je zabeležila i primer rimskog pisca Apuleja (2.v.n.e.), koji je napravio veoma delotvoran napitak, i dao ga izvesnoj bogatoj udovici, nakon čega je ubrzo usledilo njihovo venčanje. Stvar je izgledala sasvim u redu, dok njeni rođaci nisu rešili da novopečenog supruga tuže sudu, sa obrazloženjem da je na pretvoran način, „upotrebom čarobnog napitka“, pridobio srce neveste, koja je u to vreme imala preko 60 godina. Apulej je priznao da je koristio eliksir, braneći se činjenicom da je energija njegove žene obnovljena na taj način, te da je ona mnogo srećnija nakon konzumacije čudesnog pića.

Danas su afrodizijaci nesmanjeno popularni, bilo u vidu starih recepata poput već navedenih, ili u više „naučnoj“ formi pilula/lekova. Svi su čuli za vijagru, ili johimbin, ekstrakt vrste afričkog drveta: u pitanju su „lekovi“ namenjeni muškarcima i povećanju njihove potentnosti. Eliksiri za pridobijanje voljene osobe se, sa druge strane, ne prodaju u apotekama, ali i dalje opstaju: distribuiraju ih razne gatare/vidovnjaci.

Priča o eliksirima je nesumnjivo interesantna, ali je ne treba shvatati ozbiljno: oslonite se pre svega na sopstveni šarm i privlačnost, jer ako to ne „upali“ – ništa neće. No, nije loše isprobati i neki od recepata koje je predlagala vaša baka, po principu „nikad se ne zna“ – sve i da ne deluje, uvek će moći da prođe kao simpatičan dodatak večeri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.