U trendu

Loše držanje tela

Sigurno ste još kao male često bile opominjane da pazite na držanje tela: da se „ne grbavite“, da se ispravite; pričali su vam da devojčica ne sme da bude grbava, da momci ne vole grbave devojke, da to ružno izgleda… Ukoliko ste imale loše držanje tela, moguće je i da su vas vodili na vežbe kako bi se to korigovalo. Kao i većini dece, verovatno vam tada nije bilo baš jasno zašto tolika gužva oko toga (što ne znači da ćete svojoj deci dopustiti loše držanje, stvarno ne izgleda lepo). Moguće je i da ste se zapitale: zašto, zaista, toliko priče o lošem držanju tela? Jeste da povijena leđa baš i nisu neki lep prizor, ali da li tu ima još nečeg pored estetike (koja je, naravno, svakako bitna – ljudi ne treba da liče na banane)? Odgovor je: ima.

Loše držanje tela nije toliko estetski problem koliko zdravstveni. Što se tiče toga da momci ne vole „grbave devojke“, izuzev ako postoji baš izražen deformitet, oni to i ne primećuju. Međutim, zdravlje je već sasvim drugačija priča.

Kada su vam leđa povijena, diskovi između pršljenova su snažno pritisnuti. Nakon izvesnog vremena, telo se navikne na ovakav položaj i teži da ga zadrži, što izaziva brojne probleme. Samo neki od njih su smanjen kapacitet pluća i abdomena, što dovodi do otežanog disanja, otežanog varenja i opstipacije.

Šta je tačno nepravilan položaj pri sedenju? To je onaj položaj kada sedite, a vaše uši, kada bi vas neko gledao iz profila, nisu u istoj ravni s ramenima (nisu iznad njih). Kako popraviti loše držanje?

Dok stojite ili se krećete, držite leđa pravim. Kad sedite, postavite jastučić iza prirodnog udubljenja u leđima. Donji deo leđa i vrat treba da budu blago povijeni napred, a gornji deo leđa blago unazad.

Još jedan problem s dugotrajnim sedenjem, pored toga što vam dodatno povija leđa, jeste što se mišići zadnjeg dela nogu skraćuju. Da do toga ne bi došlo, povremeno ustanite i prošetajte i malo protegnite kičmu; pomaže i da naizmenično prekrštate noge. Plus, ako je ikako moguće, po pola sata dnevno sedite u „turskom sedu“, jer je to položaj koji isteže preponske ligamente i opušta karlicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar