U trendu

Luksuz, čemu to služi?

U situaciji kada mnogi muku muče s pukim preživljavanjem, čak i pomen luksuza može da deluje kao nešto nepristojno i preterano. A opet, luksuz prija – prija svakom, i to u tolikoj meri da bi trebalo da sebi povremeno dopustite nešto luksuzno.
To ne mora da bude dvonedeljno putovanje u Pariz i odsedanje u preskupom apartmanu, može sasvim lepo da bude i nešto što znatno manje košta, a što za vas ipak predstavlja neku vrstu luksuza, nešto što svakako sebi ne biste mogle da priuštite svaki dan. Na primer, ako vam se dopada brčkanje u kadi, možete sebi da pružite luksuznu kupku (Lush ih ima dosta, mirišljave kupke kugle, koje potrošite cele prilikom jednog kupanja, a cena im je od 200 i nešto dinara naviše) sa svećama oko kade (ili bez sveća, samo luksuznu kupku). Ili, možete nabaviti malo kavijara, ili bilo šta što je za vaš luksuz, a što vam ipak neće previše opteretiti budžet ako to sebi priuštite jednom mesečno.
U čemu je stvar? Zbog čega bi ovakvo luksuziranje zauzimalo visoko mesto na vašoj listi prioriteta – zbog čega bi se uopšte nalazilo na toj listi? Zato što je veoma neprijatan i deprimirajući osećaj da vam cela plata ide samo na hranu (najjeftiniju) i račune, i poneku neophodnu stvar kao što je prašak za pranje rublja. Isto kao što će vas vrlo brzo ubaciti u depresiju osećaj da u vašem životu postoje samo posao i kućne obaveze, da nimalo vremena nemate za sebe i sopstveno uživanje.
Time što ćete svaki dan barem 15 minuta posvetiti samo sebi uklonićete osećaj da u vašem životu ništa sem rintanja ne postoji, a time što ćete sebi povremeno priuštiti nešto što je za vas luksuz uklonićete ili smanjiti osećaj da vam se egzistencija svela na puko preživljavanje i da ni u čemu ne uživate.
Luksuz, čemu to služi? Parčence luksuza je jedna od onih sitnica koje život znače – jedna od onih sitnica koje vam mogu vratiti osmeh na lice. Služi tome da vas obraduje, a to nije mala stvar. Zato: luksuzirajte se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.