Mačke i bebe

Mačke umeju da budu divni mezimci, neki ih tretiraju i kao članove porodice, ali postoji verovanje da bi mačka mogla da bude opasnost za bebu. Ukoliko se pravilno postupa, vaš mezimac i vaša beba savim će se lepo slagati i niko tu neće biti ugrožen.
Jedan mogući problem može da bude ljubomora. Naime, mačke umeju da budu ljubomorne, i može se desiti da se vašoj ljubimici nimalo ne dopadne to što odjednom svi obraćaju pažnju na bebu, a niko na nju. Ovaj problem nije naročito teško rešiti – samo se potrudite da ne zapostavljate mačku, da je i dalje mazite, obraćate joj se nežnim glasom i slično. Nije loše ni bebu „predstaviti“ mački, tako što ćete je pustiti da joj onjuši nožice. Ukoliko tako postupite, mačka se neće osećati ugroženo, biće sigurna da je i dalje voljena – u suprotnom bi se moglo desiti da pokuša da povredi bebu.
Čest je strah od toga da bi mačka mogla da uguši bebu, tako što bi legla preko nje pa beba ne bi mogla da diše, ili da bi beba mogla umreti od toga što udahne mačju dlaku. Nema mnogo razloga za takve strahove. Svakako da nije preporučljivo da se udahne dlaka, ali smrtni ishod toga nije baš verovatan. A što se tiče toga da bi mačka ugušila bebu time što bi legla preko nje, to je tek malo verovatno.
Naime, nije nikakva retkost da mačka, privučena toplotom bebinog tela i/ili željom da doprinese brizi o mladunčetu, legne uz bebu – uz, izuzetno retko na bebu, a i ako bi se baš desilo da legne na bebu, ne bi joj legla preko lica. Pored toga, beba koja počinje da se guši bi se batrgala i mačka bi se sklonila od nje.
Uz sve navedeno, nije dobra ideja da bebu ostavite nasamo s mačkom, baš kao što ne bi bila dobra ideja da je ostavite nasamo s bilo kojim kućnim mezimcem – nikada ne možete biti stoprocentno sigurni šta bi moglo da se desi, kojeg god ljubimca da imate i dobro je biti u blizini kako biste mogli pravovremeno da reagujete. Ipak, izuzev tog opšteg pravila opreza kad se o bebama i životinjama radi (i, naravno, ako vaša beba nije alergična na mačju dlaku), uz pravilno ponašanje nema razloga za strah da će mačka nauditi vašoj bebi. Znatno je verovatnije da će je voleti isto kao što bi volela i sopstvene mladunce i da će je na svoj način paziti i brinuti o njoj – na bebino veliko uživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.