U trendu

Majka „kroji“ vaše planove

Ima majki koje kao da ne prihvataju da je njihovo dete odraslo i da sada vodi sopstveni život, pa pokušavaju da mu, između ostalog, i dalje "kroje" planove. Koliko god je moguće, takvu praksu ne bi trebalo dopuštati, jer samo vodi do nezadovoljstva i do nezdravog odnosa.
Recimo, približava vam se neki događaj koji je za vas značajan, kao što je godišnjica veze ili braka. Majka vas pita šta planirate za taj datum, vi joj nešto okvirno kažete ako već imate neke planove ili joj kažete da još ništa niste isplanirale, a ona vam saopšti da će vama i vašem partneru napraviti svečani ručak u svom domu. Za godišnjicu za koju možda još niste napravile planove, ali ti planovi svakako ne bi uključivali prisustvo vaše majke.
Razumljivo je da majka želi da učestvuje u životima svoje dece i nakon što ona odrastu, ali učestvovanje je jedno a nametanje neželjenog prisustva i krojenje planova odraslih ljudi je nešto sasvim drugo. A opet, šta učiniti? Reći majci da niste više dete pa da vam ona organizuje šta ćete i kako da radite? Na to bi mogla da odgovori da ste vi, i uvek ćete biti, njeno dete – a to ne možete da osporite.
Šta učiniti? Ne povlađivati majci, osim ako se radi o nekoj specijalnoj prilici kada prihvatate da joj povlađujete, kao što je njen rođendan. Možete, recimo, da joj se zahvalite na predlogu, i reći joj da tek treba da se dogovorite sa svojim partnerom – a kasnije joj saopštiti da je on rezervisao restoran za vas dvoje, ili neko putovanje, ili tako nešto. I tako svaki put kada pokuša da vam kroji planove – ili joj ne dati priliku da vam saopšti šta je planirala za vas jer ćete joj reći da ste vi planirale to-i-to (i odbiti da menjate plan), ili joj naknadno reći da je vaš partner isplanirao nešto drugo, ili već da je iskrslo nešto što zahteva vaše prisustvo.
Razume se, ovde ne govorimo o situacijama kada je vašoj majci neophodna vaša pomoć – ali svakako nema smisla dopustiti majci da upravlja vašim životom kao da ste i dalje dete i kao da nemate pravo da vodite svoj život onako kako vi želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.