U trendu

Mali, ali bitan: flaster

Relativno često dešavaju nam se sitne povrede, nešto što ne zahteva lekarsku pomoć, ali i te kako može da nas omete u svakodnevnim aktivnostima, recimo, neke manje posekotine, koje ipak umeju da zabole i ponovo prokrvare, pa ih treba zaštititi. Superčvrste cipele koje su jako praktične, ali umeju da naprave čak i manje rane na osetljivoj koži – i te rane treba zaštititi od infekcije, a zgodno je i da postoji nešto mekano na njoj što će nam omogućiti da nam hodanje ne bude bolno. Za saniranje takvih povreda služi flaster; zbog nepredvidivosti sitnih povreda, zgodno je uvek imati pakovanje flastera u kući.

Na našem tržištu ima ih zaista puno: elastični, providni, vodootporni, različitih oblika i veličina, sa štampanim šarenim motivima koji uveseljavaju decu… Zapravo, ima ih toliko raznih vrsta da nije uvek lako odabrati najbolji (postoji i jedan apsurd kod nas: moguće je naći najrazličitije flastere, ali mesta u kojima ih često uopšte nemaju jesu – apoteke). Zato, evo malo informacija o flasterima.

Flaster se sastoji od podloge, lepka, jastučeta i silikonskog zaštitnog papira. Izgled podloge već smo vam opisali; kad je reč o materijalu, mogu biti od polivinilhlorid folije u boji kože (vodootporna, dobro prijanja uz kožu, perforirana je, pa omogućava koži da diše), elastičnog netkanog materijala na bazi poliestera (dobro prijanja, ima poroznu strukturu koja koži omogućava da diše, elastična je i dobro prati pokret dela tela na kome se nalazi, pa je idealna za povrede na pregibima tela), zatim providna podloga, koja je maltene nevidljiva (pored svih neophodnih osobina dobrog flastera).

Kad je reč o lepku, on je najčešći uzrok alergijske reakcije na flaster; zato se danas sve češće koristi hipoalergijski lepak od poliakrilata. Jastuče direktno naleže na povređenu površinu i zato je važno da je mekano i od prirodnih materijala. U principu se izrađuje od netkanih materijala koji upijaju tečnost, ali se pri tom ne zalepe za ranu. Kod nekih flastera jastuče sadrži i aktivne komponente koje deluju baktericidno i time sprečavaju naknadno zagađenje i ubrzavaju zarastanje rane.

Za svaki flaster je bitno da je pažljivo ispitan i da ne iritira povredu niti izaziva alergijske reakcije. Ova ispitivanja nisu baš jeftina, pa ih ne sprovode svi proizvođači. Zato je preporučljivo kupovati flastere poznatih proizvođača, a ne zatrčati se po principu „ma, flaster je flaster“ i kupiti najjeftiniji – tako možete izazvati više štete nego koristi. Zato, odaberite poznatog proizvođača – a ostale karakteristike birajte prema sopstvenoj želji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.