Manipulisane da se poverite

Kada vam neko poveri nešto veoma intimno, nije retkost da osetite potrebu da i vi toj osobi poverite nešto podjednako lično – čak i ako se radi o nekome s kime niste bliske. Ukoliko se radi o osobi sa kojom niste bliske, budite oprezne s poveravanjem.
Može da deluje kao nepotrebno upozorenje da se ne treba poveravati ljudima koje ne poznajete dovoljno dobro; nažalost, nije tako. Čak i ako nemate običaj da se poveravate osobama koje slabo znate, kad vam osoba koju ne poznajete dobro poveri nešto lično, lako je osetiti potrebu da uzvratite na isti način, da se i vi otvorite – a onda je veoma lako i biti povređen.
Neki od onih koji vam se povere iako se ne znate dobro samo imaju neku veliku muku i osećaju da im je neophodno da razgovaraju, da otvore dušu. Neki su radoznali i žele da saznaju lične stvari o vama, ali nemaju lošu nameru, mana im je ta što su preterano ljubopitljivi. Međutim, ima i onih koji namerno iskorišćavaju potrebu da se na poveravanje i ukazivanje poverenja (ili na ono što liči na poveravanje i ukazivanje poverenja) uzvrati istom merom.
U koje svrhe bi to neko učinio? Ima onih koji na taj način traže pažnju i osećaj bliskosti koje zapravo ne umeju da izgrade; takve ćete kasnije videti kako mnogim drugim osobama pričaju ono što su "samo vama" rekli u poverenju – a neretko će ispričati i ono što ste u poverenju vi rekle njima. I to je još i bezazlenija varijanta.
Gora varijanta jeste da neko pokušava da vas na taj način izmanipuliše kako biste osetile bliskost s tom osobom, kako biste joj verovale, a onda vas na neki način iskoristi i povredi (banalan primer, iskoristi vaše poverenje i ukrade vam neke dragocenosti iz kuće). I vi budete ljute i povređene, i ne znate ni same kako ste nasele na tako nešto kad ste zapravo od početka osećale uznemirenost u prisustvu te osobe, i korite sebe zbog naknadne (i zakasnele) pameti.
Kako preduprediti ovakve nemile događaje? Time što ćete biti oprezne. Ako osetite uznemirenost, nemojte je ignorisati, već razmislite zašto se tako osećate. Ukoliko osoba koju slabo poznajete počne da vam poverava nešto veoma intimno, možete je saslušati – ali ne morate da uzvratite istom merom. Možete da odgovorite sa: "Oh", ili: "To je baš loše", ili nečim sličnim – ako ta osoba nema loše namere, ako nije sklona manipulisanju, neće zahtevati da i vi s njom podelite nešto lično. A ukoliko zahteva, upitajte se na osnovu čega i zbog čega od vas to traži, budite oprezne u njenom prisustvu – i, naravno, nemojte prihvatiti takav zahtev. Vaše lične stvari su vaše lične stvari, i na vama je da ih podelite s osobama s kojima vi želite da ih podelite, ne sa onima koji pokušavaju da manipulišu vašim poverenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.