Manje poznati načini da se osetite bolje (1)

Stres vam nije nepoznat, kao ni reakcija vašeg tela na stresne situacije. Moguće je i da praktično napamet znate šta bi sve temeljno trebalo promeniti u svom načinu života da vas stres manje pogađa, ako već ne možete da ga izbegnete. A ako trenutno nemate snage ni za kakve promene iz korena, nije sve izgubljeno – postoje i neki lakši načini da olakšate sebi muku.
Ustajete ujutru, treba spremiti dete za školu, dete se baš tad seti da nešto posebno treba da ponese za školu, mama, pomagaj. Kućno mezimče ima stomačne probleme, i to ih je imalo na tepihu u dnevnoj sobi. Muž na brzinu odlazi na posao, nakon kratke rasprave o finansijama. Ispratili ste dete i muža, očistili tepih koliko je moguće, izletele iz kuće zaboravivši neke bitne stvari, uletele nazad, uzele te stvari (ako ste ih sve našle)… Puls vam se ubrzao, pluća se stegla, zvoni vam u ušima, glava kao da će vam eksplodirati. Vaš mozak, prateći odavno ugrađena uputstva, naređuje da se krvni sudovi suze, srce ubrzano kuca, pritisak poraste, mišići se zategnu, celo telo se pripremi za suočavanje s pretnjom zbog koje ste pod stresom.
Dobra su ta drevna uputstva, samo što vi niste u bori-se-ili-beži situaciji, a ni evolucija nije predvidela da vam telo stalno bude pod hormonskim koktelom koji vam telo osposobljavaju za takvu situaciju. Sad, znate vi šta bi trebalo da radite pa da redukujete reakciju na stres, treba da vežbate, pravilno se hranite, dovoljno spavate, poboljšate organizaciju tako što ćete stvari planirati i zadatke ravnomerno rasporediti, ne nervirate se oko onoga što ne možete da promenite, nađete način da mirno, kroz dijalog, rešavate probleme. Sve to bi stvarno trebalo uraditi, vredno je truda, zaista će vam poboljšati kvalitet života – ali šta dok ne uspete sve to? Evo nekih predloga.
Nakon što se vratite s posla, poljubite muža. Ili ga već u nekom trenutku spontano poljubite. Nedavno sprovedene studije su pokazale da su parovi koji se ljube samo tokom seksa osam puta podložniji negativnim efektima stresa. Objašnjenje naučnika je da ljubljenje stvara osećaj povezanosti između partnera, prijatno je, i to oslobađa hormon endorfin, zadužen za zadovoljstvo i opuštanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.