U trendu

Manje spavanja, više produktivnosti

Prosečna dužina života različita je za žene i muškarce, i ta razlika ide u korist žena: prosečna starost žena na Zapadu iznosi 81 godinu, dok je za muškarce „suma“ – 75. Ova razlika objašnjava se različitim faktorima, od bioloških do sociokulturnih. Najnovija objašnjenja, međutim, insistiraju upravo na biologiji: istraživački tim sa Pennsylvania State univerziteta tvrdi da je razlog dužeg života osoba ženskog pola činjenica da one umeju – bolje da spavaju.

To znači da se žene, za početak, bolje snalaze sa nedostatkom sna. Za manju količinu spavanja, tvrdi vođa istraživanja dr Alexandros Vgontzas, žene su evolutivno pripremljene: one su se vekovima budile na plač beba. No, da sve ne ostane na pukim nagađanjima, istraživački tim doneo je i neke konkretne rezultate koji se odnose na lučenje „loših“ supstanci tokom perioda nespavanja. Kod oba pola se, nakon kontinualno smanjenog spavanja, povećava nivo citokina (jedinjenja koja učestvuju u procesima upale), ali se samo kod muškaraca povećala količina jedinjenja pod nazivom TNF (tumor nekrozis faktor alfa). Ovo jedinjenje, inače, doprinosi razvitku gojaznosti i dijabetesa.

Iako su u pitanju inicijalni rezultati, indicije da se žene bolje „nose“ sa kraćim snom ne treba zanemariti. Ova činjenica sasvim dobro objašnjava poslovičnu žensku radinost – obaveze na poslu, obaveze kod kuće, obaveze prema sebi itd. Iako bi preraspodela dužnosti svakako usrećila ženu (i produžila joj život), ironično, i dalje na snazi ostaje rečenica iz udžbenika za domaćinstvo, gde „mama ustane pre svih, i poslednja legne“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.