Mezimac za aktivne: terijer džek rasel

Ukoliko ste videli reklamu za „Visa elektron“ karticu, mogli ste da zapazite malog, simpatičnog, vrlo aktivnog psa – to je terijer džek rasel. Ove kuce mogu da budu predivni mezimci, ali samo ako ste i vi jako aktivni.
Terijer džek rasel nastao je kao pasmina za lov na lisice, zbog čega je toliko sitan (odrastao pas dostigne visinu od 35 cm), kako bi mogao da se zavuče za lisicom u rupu. Međutim, neka vas to što se radi o malom psu ne prevari – terijer džek rasel nije idealan pas za stančić i mnogo bi mu više prijalo dvorište. Ovo ne znači da je tu simpatičnu kucu nemoguće držati u stanu, može on da se prilagodi tome – ako vi možete da se prilagodite ogromnoj količini energije kojom ovaj sitni pas raspolaže i njegovoj potrebi da se puno kreće.
Naime, kao pas za lov na lisice, terijer džek rasel je morao da bude izdržljiv, uporan, aktivan, smeo, čak i drzak. I to se na njemu primećuje. Velike pse je, u principu, neophodno šetati barem dva sata dnevno; ovoj sitnoj pasmini je neophodno više kretanja čak i od toga. Odvedete ga u park, on dva sata jurca unaokolo i izmori sve ostale pse, vratite ga kući i potrebna su mu barem još dva sata igre.
Ova rasa nije česta kod nas, pa je najčešće, ako ga želite, potrebno nabaviti ga u inostranstvu. Druželjubiv je i kao takav dobro mezimče i ako imate manju decu u kući, ali mu je zbog drskosti neophodna dresura (i opet, nemojte da vas zavara njegova veličina) ili da ga vi sami, ako umete, naučite pravilima, kako bi poštovao hijerarhiju u kući i kako bi prihvatio ko je „glavni“, kao i da bi mogao da se socijalizuje s drugim psima bez incidenata. Jednom naučen na pravila, prihvataće ih dokle god mu omogućavate da se dovoljno kreće – može i da ostane sam u stanu, ako ima svoje igračke i, obavezno, jastuke po kojima će da kopa, da ih grize i rastura (urođen mu je nagon za kopanjem i istraživanjem) – bez sopstvenih jastuka mogao bi da vam raskopava nameštaj.
Terijer džek rasel je uglavnom glatke dlake, pa mu nije neophodno često četkanje; postoje i primerci grublje dlake, i oni se moraju pažljivo očetkati barem jednom nedeljno. Zahteva pažnju i ne prihvata zanemarivanje – može da živi i s velikom porodicom, naročito ako s članovima te porodice može puno da se igra, ali ni u velikoj porodici neće trpeti ignorisanje. Ako ste aktivna osoba i/ili imate porodicu čiji su članovi takođe aktivni i skloni tome da se svaki dan igraju s mezimcem barem sat-dva (plus obavezne dvočasovne šetnje, tokom kojih će mu biti pružena prilika da po volji jurca unaokolo – ne brinite, sasvim lepo prihvataju da vam, dok idete ulicom, idu uz nogu i ne pokušaju da se otrgnu ako znaju da će u parku moći da trče), terijer džek rasel je super mezimče – voli društvo, voli aktivnost i, mada može biti sklon bolestima očiju i/ili ušiju, uglavnom je zdrav i retko poboljeva. Međutim, ako je i vama i vašoj porodici omiljena aktivnost „uvaljivanje“ u kauč ili fotelju, druženje sa ovoliko živahnom kucom vam nikako neće prijati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.