Migrena – ženska boljka

Mnogima je poznat onaj frustrirajući osećaj pulsiranja u slepoočnicama nakon kojeg se zamrači pred očima, i jave se talasi neizdrživog bola u glavi: tipični simptomi migrene. Statistike pokazuju da je glavoboljama, posebno migrenoznim, u većoj meri podložna ženska polovina čovečanstva.

Ovaj fenomen, sa medicinskog aspekta još nedovoljno razjašnjen, muči mnoge žene, ometajući ih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Migrena je i ozbiljan društveni problem: statistike pokazuju da se u Americi godišnje „izgubi“ 6.5 milijardi dolara usled privremene neproduktivnosti onih koji pate od pomenute tegobe.

Osobe sa sklonošću ka migreni mogu da prate ciklus napada: istraživanja su pokazala da je kod žena migrena najčešća u predmenstrualnom periodu. Njen uzrok je u najvećem broju slučajeva hemijski disbalans određenih neurotransmitera koji utiču na moždanu aktivnost. Ovo se posebno odnosi na serotonin, važan neurotransmiter koji je u direktnoj sprezi sa lučenjem estrogena. Pošto je estrogen ženski hormon koji fluktuira tokom menstrualnog ciklusa, ovo donekle objašnjava veću učestalost migrena kod žena.

Pored biohemijskih faktora, nastanak glavobolje „pomaže“ i prisustvo stresa, ili gladovanje (dijeta). Postoje, takođe, periodi u životu žene poput puberteta, trudnoće, menopauze, kada je hormonalna slika promenljiva, i samim tim predodređenost za glavobolje veća.

Stručnjaci savetuju vođenje „dnevnika migrena“ gde se upisuje vreme napada u odnosu na menstrualni ciklus, simptomi i trajanje. Na osnovu ovakvih zabeleški često se može konstruisati patern migrenoznih tegoba i unapred predvideti „osetljiv“ period. U tim danima je uputno izbeći stres, tešku hranu ili prekomerno naprezanje.

Naposletku, ako lekovi i stručni saveti ne pomognu, uvek možete, poput naših baka, staviti vlažnu krpu na čelo i povući se u svoje odaje. Stari recepti nekada znaju da pomognu bolje od naučnih „novotarija“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.