Mir u ratu

Poznato je da letnje vrućine podižu, pored spoljne temperature, i opšti stepen nervoze. Zato se često dešava da iz naizgled mirnih popodneva zagrejani ukućani uđu u nepotrebnu i neprijatnu svađu. Kasno je izvinjavati se da sve to nije bilo unapred smišljeno i sa ciljem – davno je rečeno da je i „put u pakao popločan dobrim namerama“, pa stoga treba unapred razmisliti o svojim postupcima. Najvažnije je ne upuštati se previše u poznate sukobe, a to se postiže tako što ćete ih prepoznati na vreme i, shodno tome, zaobići.

Pre svega, neophodno je preskočiti nepotrebnu iskrenost koja se ponekad graniči sa zlobom. U istoriji ljudskih odnosa postoji mnogo rečitih primera koji svedoče o tome. Tolstoj i njegova supruga Sonja imali su jednu čudnu naviku: oboje su vodili lični dnevnik i potom ga davali jedno drugom „na uvid“. Rezultat takvog ispovedanja sasvim je lako pretpostaviti – iako su se rastali tek u starosti, njihov bračni život ipak nije bio u punoj meri skladan.

Zato na (budućih) trideset stepeni skale treba pažljivo rukovati primedbama i jezikom. Pokušajte da izbegnete dokazivanje dobrog pamćenja na temu toga šta vam sve neko nije učinio, a do čega vam je bilo stalo. U to spada i surova istina o vašem bračnom partneru, koji za mnogo toga jednostavno nije sposoban (posebno u poređenju sa mužem vaše prijateljice). Očuvanje ličnog mira i hladnoće počiva u glavi i pomaže racionalizaciju problema, a diskrecija i suzdržanost – takođe.

Najbolje je ne mešati se sa previše žara ni u šta (ponajmanje u svoje bračne i porodične odnose). Sklad je teško postići, ali i sačuvati. Stoga evo jednog praktičnog saveta: ukoliko neku primedbu dečka/bračnog druga ili nekog drugog od svojih bližnjih doživite kao nizak udarac (najvećeg neprijatelja?), prevaziđite je smehom, a ne ljutnjom, svađom i uzvraćanjem. Direktno suprotstavljanje koristite samo u nužnim situacijama za koje ste sigurni da su od značaja. Sve ostalo (a bilo je toga i biće) najjednostavnije i elegantno, sa puno stila preskočite i zaboravite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.