U trendu

Misterije „prve jutarnje“

Kafa mnogim ženama predstavlja omiljeni dnevni napitak koji se konzumira u najrazličitijim prilikama. Počev od čuvene „prve jutarnje“ sa (osnovnom) funkcijom olakšavanja prelaska iz pospanog u budno stanje, kafa se pije tokom celog dana – na pauzi na poslu, posle ručka, ili uz večernju partiju ćaskanja sa prijateljicom. Ovaj volšebni napitak neophodan je i u drugim životnim situacijama: kao efikasan način trežnjenja nakon uzbudljive celovečernje zabave, ili u trenucima očaja pred izlazak na ispit, kada ambiciozne devojke ponavljaju već pređeno gradivo.

Nesumnjivo je da kafa ima važan status u mnogim životima, bilo da se konzumira u ogromnim količinama ili u sasvim specijalnim situacijama. Čak i za one koje nisu ljubiteljke gorkog crnog napitka, trenutak intimnog razgovora sa prijateljicom (ili, ponekad, krajnje gnusnog trača) deluje neupotpunjen bez tople šoljice.

Pojedine statistike sugerišu da žene generalno konzumiraju kafu u većim količinama u odnosu na muškarce. Kao moguća objašnjenja toga, navode se različiti razlozi, poput toga da žene obavljaju dupli rad – na poslu i kod kuće, te da im je potrebno više „energije“ i vremena u budnom stanju. Sama činjenica da kafa čoveka čini budnim, a u određenim slučajevima i nervoznim (budući da može da ubrza rad srca i izazove nesanicu) – ukazuje na to da je iskorišćena u cilju poslovične ženske hiperproduktivnosti.

Biološki, ovaj efekat overload-a u velikoj meri je potpomognut proteinom DARPP-32, koji jednom poslat „nervozni“ stimulus nastao dejstvom kofeina dodatno pojačava. Sa druge stanje, fenomen „gledanja u šolju“, bezazlene igre koja okupira generacije, i dalje je (neobjašnjivo) popularan i prisutan. Nauka i mitologija, stimulans i razonoda – svašta se može „iščitati“ iz sadržaja jedne naizgled beznačajne šolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.