U trendu

Mitovi o dojenju koji nemaju veze sa životom

Dojenje je važno za majku i za dete, jer pored imuniteta koji obezbeđuje za bebu, dokazano je da je značajno i za stvaranje osećaja sigurnosti i povezivanja novorođenčeta sa mamom.

Međutim, o njemu postoje brojne zablude, a ginekolog dr. Gandhali Deorukhkar objašnjava gde grešimo u stavovima o dojenju.

1. Dojenje je pouzdana kontracepcija

Čak i ako isključivo dojite, ovulacija se događa i već tri meseca nakon porođaja svaka žena može ponovo da zatrudni. Trebalo bi to da znate i da se posavetujete sa svojim ginekologom o najboljoj kontracepciji.

2. Ne bi trebalo dojiti ako mama ima zapušene mlečne žlezde

Najbolji način lečenja zapušenih mlečnih kanala i zastoja mleka je što češće dojenje ili izmuzavanje, kako biste sprečili infekciju. Pre dojenja na dojku stavite toplu oblogu, a ako do infekcije, ipak dođe, obratite se lekaru.

3. Od dojenja se grudi nepovratno „opuste“

Grudi kod žena tokom trudnoće dobiju duplo na volumenu i bez obzira da li dojite bebu ili ne, njihova će veličina u trudnoći opterećivati ligamente koji ih „pridržavaju“.

Svaki pritisak na njih uzrokuje dodatno opuštanje. Ipak, na to kako će grudi izgledati i da li će se i kad opustiti, najveći uticaj imaju godine, BMI (indeks telesne težine), kao i veličina grudi pre trudnoće.

4. Majka dok doji treba da jede samo laku i blagu hranu

Do trenutka kada se hrana koju jedete probavi i iskoristi za spravljanje mleka, potencijalno loši elementi iz nje su se već razgradili i neće uticati na bebu. Nije potrebno da menjate navike u ishrani, ali je vrlo važno da tokom dojenja unosite velike količine tečnosti u organizam.

5. Pivo podstiče stvaranje mleka

Za ovo nema nikakvih dokaza, a alkohol može da smanji nivo prolaktina, hormona koji pomaže da telo proizvede dovoljno mleka.Konzumiranje alkohola se ne preporučuje majkama koje doje, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar