U trendu

Mitovi o poslu

Većina nas trudi se da na poslu ostavi što je moguće bolji utisak – utisak da smo "radni i vredni", kao i da smo sposobni (čitajte: nezamenljivi) saradnici. Samo, koji je najefikasniji način da se ostavi takav utisak? Postoje neka uverenja o postupcima koji "garantovano funkcionišu", kao i o stvarima koje nipošto ne smete uraditi – ali ta uverenja umeju da budu i obični mitovi. Evo nekih takvih mitova.
Što zaposlenije izgledate za stolom i što duže ostajete na poslu, šef će imati bolje mišljenje o vama. Ne baš. Ako ste konstantno "zalepljene" za radni sto, šef će smatrati da ste veoma vredne – ali samo ako je toliko nesposoban da ne zna razliku između efikasnog saradnika i onog ko se bori s više posla nego što je sposoban da uradi. Naravno da treba pokazati dobru volju i ostati prekovremeno kada je period velike gužve, ali ako ostajete prekovremeno i kad nema realne potrebe za tim, a "ne odlepljujete" se od radnog stola, vaš šef može da stekne utisak da ne možete da izađete na kraj s količinom posla koja vam je poverena (to naročito važi ako vam ne plaćaju za dodatne sate na poslu). Naravno, o svemu tome vredi razmišljati ukoliko šef uopšte primeti koliko dugo ostajete na poslu, pošto on odlazi znatno pre vas.
Još jedan mit je da pauzu za ručak koriste samo neradnici. Pauza za ručak postoji zato što je našem mozgu, čak i kad je najveća gužva, neophodan predah. Ukoliko je preskočite, bićete umornije i slabije ćete obavljati svoj posao. Nije toliko bitno da li pauzu za ručak koristite da nešto pojedete (pazite samo da ne bude preteško, da vam se ne bi prispavalo), ili šetate, ili sedite u parku preko puta svoje firme, važno je da iskoristite tu pauzu da odmorite mozak. Tako ćete svoj posao obavljati efikasnije – a to se i te kako primeti.
Postoji uverenje da nikada ne treba reći kolegama (ili, još gore, šefu!) da ste se prijavili za neki drugi posao. Ovo nije sasvim tačno. Ako nemate ništa protiv toga da ostanete u firmi u kojoj ste, samo uz bolje uslove, u pregovorima sa šefom može zgodno da vam dođe podatak da se i konkurentska firma interesuje za vas – možete ga pitati da li bi i on hteo da vam ponudi takve uslove. Podrazumeva se da ovo može da funkcioniše samo ako ste prilično sigurne u ponudu te druge firme, ne ako ste se samo prijavile za posao i još uvek vam se niko nije javio povodom prijave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar