U trendu

Mlade što duže (1)

Sigurno vam se bar jednom desilo da vidite neku relativno mladu osobu koja izgleda znatno starije i umornije, kao i obrnuto – osobu u godinama za koju tek naknadno saznate (i ne možete da poverujete) koliko je zapravo stara, jer prosto zrači energijom i deluje krajnje živahno. U procesu starenja geni igraju veliku ulogu i tu leka nema, ali i dalje postoje mnogi faktori na koje možete uticati. Drugim rečima, postoje načini koji nisu nikakva magija niti zahtevaju astronomske sume novca da budete jako dugo mlade – i to ne samo duhom već i telom. Zainteresovane? Četiri stvari bitne su za ne baš večnu, ali svakako veoma dugu mladost.
Prva od njih je ishrana. Ako ste sad pomislile na neke posebne i egzotične dijete, ili na to da morate da se odreknete baš one hrane koju najviše volite, možete da odahnete. Glavno pravilo jeste da jedete (i pijete) razumno i sa merom, dakle, umereno. Slobodno ponekad popijte čašicu alkohola ili čašu vina ili piva, a slatkiši i masna hrana takođe nisu striktno zabranjeni. Za ishranu je najvažnije da bude raznovrsna i, po mogućnosti, podeljena u pet malih obroka (nije obavezno da bude baš pet, ali je bitno da se ni pri jednom obroku ne prejedete). Voće, povrće i mlečni proizvodi (sirevi, mleko, jogurt…) su veoma bitni, kao i to da izbegavate gotova jela, jer ona skoro da i nemaju hranljivih materija.
Druga bitna stvar je kretanje. Ni ovde nije neophodno ništa drastično, ali boravak na svežem vazduhu je neophodan kako biste sačuvali vitalnost. Kretanjem se predupređuje raspadanje telesne strukture, pospešuje se razmena materija i regeneracija ćelija. Idealno bi bilo da svakog dana odvojite makar pola sata, može i samo za šetnju malo bržim korakom (nešto brže nego kad razgledate izloge). Ako za tako nešto niste u mogućnosti, pokušajte da bar jednom nedeljno odredite neki termin za fizičku aktivnost – to može biti i partija stonog tenisa sa prijateljima, šetanje, plivanje…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike