Mlade žene se suočavaju sa „Ali Mekbil“ sindromom

Istraživači tvrde da se povećava broj mladih Britanki koje postaju „radoholičari“ (workaholic) i koje su nesigurne u sebe i svoje sposobnosti, baš poput televizijske junakinje Ali Mekbil (Ally McBeal).

Mlade žene su pod stresom više no ikad i njihovo radno vreme se sve više i više povećava. Jedanaest sati rada dnevno ostavlja vrlo malo prostora za posvećivanje vremena prijateljima ili porodici. Nesigurne osobe se često pretvaraju u mašine koje neprestano rade, postajući, popularno nazvano, „radoholičari“. U istraživanju je učestvovalo 500 žena starosti od 25 do 30 godina.

Iako redovno na poslu provode veliki broj sati, mlade žene ne daju sebi mnogo oduška. Njihove pauze u Britaniji traju ukupno jedan sat, uključujući tu i vreme za ručak. Rebeka Njuton (Rebecca Newton), jedan od autora studije, kaže: „Česte pauze igraju važnu ulogu u smanjivanju stresa.“

Što više pauza imate, to se manje psihički naprežete i samim tim ste zadovoljniji poslom. „Bez ovoga stres i nervoza mogu da rezultuju nesigurnom ličnošću tipa „Ali Mekbil“ „, kaže Njutonova.

Žene danas u proseku rade 15% više u toku jedne nedelje u odnosu na period od pre dve godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.