Mnogo je oblika i veličina grudi, ali samo ovakve su savršene

Postoji više oblika grudi, postoji još više veličina, a i žena koje ih nose. Grudi se menjaju u različitim periodima života; štaviše, menjaju se i tokom jednog jedinog meseca u zavisnosti od ciklusa. Ali, koje su zapravo savršene? I šta to uopšte znači?

Najvažniji zadatak ženskih grudi jeste da nahrane dete u prvim mesecima ili godinama života, kako već koja žena odabere. One su i važan faktor privlačnosti – pokazatelj ženske plodnosti, kako to podsvesno „očitava“ muški mozak. Prema tim kriterijumima sve grudi su savršene, sjajno obavljaju te svoje funkciju. Postoje li najlepše grudi? Pa ako je lepota u oku promatrača… ni tu nema jedinstvenog odgovora.

Dakle, ono što jeste otkriveno moglo bi se nazvati estetskim trendom, a proizašlo je iz ordinacija plastične hirurgije. Pre nego što se dame iznerviraju zbog ideje da savršene grudi mogu biti samo one veštačke, estetski hirurzi (oni američki, koji su ih i proslavili) rekli su da totalno silikonske grudi (one za koje se iz aviona vidi da nisu prave) ljudi trenutno ne smatraju najlepšima.

Prema studiji objavljenoj u Časopisu estetske i rekonstruktivne hirurgije, ljudima se uopšteno više sviđaju „normalne“ i „prirodne“ dojke od onih sa silikonskim umecima. Studija je rađena na 1.300 ispitanika koji su gledali slike golih grudi i rangirali ih prema privlačnosti. Pokazalo se međutim da oblik najpoželjnijih grudi ima razmeru 45:55.

Šta to znači? Za najlepše grudi su proglašene grudi koje imaju 45% punoće iznad bradavice i 55% punoće ispod bradavice i oblikom blago podsećaju na oblik suze. Ovakve grudi su se najviše sviđale svima, bez obzira na pol, rasu, etničku pripadnost, a 87% žena u 30-im, 90% muškaraca i 94% estetskih hirurga glasalo je za njih.

„Pobedile“ su dakle grudi prirodnog oblika koji ne odoleva sili gravitacije – oblik suze jeste takav, pomalo viseći. Ali i o tome svaka žena odlučuje sama. Ne treba zaboraviti priče svih onih žena kojima su implantati dali samopouzdanje, promenili život nabolje kako ni činjenicu da je svako od nas gospodar svog tela. Pa ko šta voli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.