U trendu

Mobilni telefon kad ste na javnom mestu (1)

Svi smo svedoci toga da se neće svako pristojno poneti na javnom mestu, a jedan vid nepristojnog ponašanja povezan je i s mobilnim telefonima, to jest s njihovom upotrebom na javnom mestu. Evo nekih pravila pristojnosti.
Kada na javnom mestu razgovarate mobilnim telefonom, lako je zamisliti da opušteno ćaskate kod svoje kuće, i da se to što pričate nikog sa strane ne tiče – ali niste kod svoje kuće, i ljudi vas čuju ako ste na javnom mestu. Zato, nemojte reći ništa za šta bi vam smetalo da potpuni stranci saznaju o vama, izbegavajte psovke, a ako u blizini ima dece, izbegavajte i teme koje su za odrasle.
Potrudite se da ne vičete. Ukoliko imate običaj da govorite veoma glasno, učinite svestan napor da ne vičete u mobilni telefon kad ste na javnom mestu. Oni koji su oko vas niti žele niti treba da znaju sočne detalje vaših najnovijih svađa, kao ni to da planirate nekog da ubijete jer vam je preneo polnu bolest. Budite tiši.
Razmislite kako biste se osećali u određenim situacijama. Da radite za kasom i pokušavate nešto da saopštite mušteriji, makar to bilo i samo koliko treba da plati, a ona vas ne čuje jer ni u redu za kasom ne prestaje da priča telefonom, kako bi vam bilo? Kako biste se osećale da neko samo što se automobilom ne zakuca za vas jer priča mobilnim dok vozi? A kako bi vam bilo da neko pored vas u telefon viče o gnojnim ranama koje njena pudlica ima, a vi nemate gde da se sklonite? Nemojte druge izlagati stvarima kojima vi ne biste volele da budete izložene.
Kad treba da razgovarate mobilnim telefonom, nađite zaklonjeno mesto ako je ikako moguće. U svakoj prilici kada niste dovoljno usredsređene na ono što obavljate možete se poneti nepristojno, pa i povrediti nekog – recimo, ako gurate kolica za kupovinu u prodavnici i istovremeno razgovarate mobilnim telefonom, možete nekog udariti tim kolicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.