Moda iz stripova

Jedan od savremenih modnih pravaca koji na globalnom planu dobija sve više pristalica, posebno kada je u pitanju mlada generacija, jeste anime/manga moda. Zasnovan pre svega na raznolikim ostvarenjima japanske pop kulture kao što su manga stripovi, animirani filmovi, ali i čitava muzička scena – ovaj modni stil probio se i do uporišta visoke mode, posluživši kao inspiracija mnogim kreatorima. Manga moda nije „pravljena“ isključivo za mlade: svi oni koji su spremni na otkačene kombinacije, upotrebu tehno detalja i koji se generalno osećaju udobno u virtuelnom manga svetu – tu nalaze svoje mesto.

Na tržištu postoji gomila različitih majica, haljina i drugih odevnih predmeta sa manga aplikacijama. Sama kupovina predmeta manga mode nije, međutim, dovoljna da se svrstate u njene poklonike. Mnogi se ugledaju na heroine popularnih stripova i crtanih filmova, gde se razni stilovi frizura, odevanja i ukrašavanja tela mogu videti i „usnimiti“ za sopstvenu fashion kombinaciju.

Klasična manga frizurica je visoko podignut rep i guste šiške; druga varijanta je kratka i nejednako ošišana kosa sa puno gela i glitersa. Kratke suknje i visoke čizme, jako istaknute oči i po koji cyber detalj (naočare, ukosnice, sat) ubaciće vas u vode trenda.

Onima koji vole pomalo avangardne varijate, na raspolaganju je stil tzv. visual kei pokreta. To je čitav trend vezan za japansku urbanu rok scenu, a karakteriše ga upotreba jače šminke i miks stilova (pank/glam/kabuki/gotik bila bi moguća odrednica).

Ovo je definitivno jedno od vrućih kretanja globalne modne scene, ali samo za hrabrije po pitanju modnih ludosti. „Upotreba“ ovakvog fashion style-a preporučuje se u večernjim varijantama i na adekvatnim mestima: za svaki dan dovoljno je da obučete manga majicu i zalepite „suzu“ u ugao oka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.