Modne revolucije XX veka

Poznata dizajnerska imena diriguju svetom visoke mode, bogatih, elegancije i stila. Međutim, haute couture odeća nije jedino čime se mnogi od njih bave; naprotiv. Mnogi potezi ovih modernih čarobnjaka stoje u direktnoj vezi sa odevanjem „obične“ žene, ali ne samo sa pukom produkcijom garderobe za srednju klasu već i sa aktivnim zalaganjem za izmenu položaja žene u društvu, kao i sa praćenjem aktuelnih društvenih kretanja. Egzemplar ovakvog ponašanja je čuveni francuski dizajner Iv Sen Loran.

Malo je poznato da je Sen Loran prvi dizajnirao rodno neutralni izgled u 60-tim godinama, kada se sve veći broj žena opredeljivao za posao van kuće. On je kreirao modele u osnovi zasnovane na „pantalone – jakna“ kombinaciji, u kojima je ženama bilo mnogo lakše da se kreću i obavljaju dnevne obaveze.

Ova promena, sasvim očekivana i opravdana, primljena je u javnosti sa negodovanjem. Mnoge žene u Londonu i Njujorku doživele su da budu „vraćene“ iz restorana i hotela, iz prostog razloga što su nosile – pantalone. Zabeleženi su slučajevi radikalnijeg protesta kada bi, nakon napomene o neadekvatnosti nošenja (Sen Loranovih) pantalona, žene demonstrativno skinule taj komad odeće i ušle u restoran samo u jakni.

Drugi potez kojim je Iv Sen Loran osvojio počasno mesto na pozornici ženske mode jeste „izum“ jakne popularno poznate kao „le smoking“, četvrtastih ramena, namenjene ženama. Ova jakna pojavila se prvi put na jesenje-zimskoj kolekciji 1966. godine. Ono po čemu je značajna u istoriji mode jeste upravo zamagljivanje rodnih granica između (tradicionalnog) muškog i ženskog stila.

Svi potezi poput navedenih motivisani su geslom koje je Sen Loran svojevremeno ponudio javnosti, a koje glasi da „dizajniranje odeće nema isključivo funkciju da ženu načini lepšom već da joj pruži pravi osećaj samostalnosti i sigurnosti u samu sebe“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.