Mučnina u avionu (1)

Neki ljudi imaju veliki problem sa mučninom dok putuju avionom. To naročito smeta onima koji poslom često moraju da putuju, ali i ako putujete avionom samo u sezoni godišnjeg odmora, ne želite da odmor vama i/ili vašoj deci počne teškom mučninom. Evo nekih saveta kako s time da izađete na kraj.
Na prvi znak mučnine kod vas, vašeg deteta ili partnera, možete pokušati s oraščićem. Sve što treba da uradite jeste da pola oraščića stavite ispod jezika osobe koja oseća mučninu. Oraščić ima umirujuće i stabilizujuće dejstvo, i u principu deluje vrlo brzo, tako da nećete dugo čekati da vidite ima li takva pomoć efekta ili bi trebalo da pokušate nešto drugo.
Ukoliko već znate da vam je redovno muka u avionu, čim dospete u avion i čim to postane izvodljivo, počnite da pijuckate čaj od đumbira. U avionu najčešće nemaju taj čaj, pa je preporučljivo da unapred ponesete kesicu ili malo đumbira u prahu, i da u avionu zamolite samo za toplu vodu (trebalo bi da im ne bude teško da vam to donesu – ni oni ne žele da vi povraćate tokom celog leta). Đumbir ima prirodno dejstvo protiv mučnine, i trebalo bi da pomogne. Ideja s čajem nije izvodljiva? Pre leta nabavite kapsule od đumbira, i one imaju sličan efekat kad je reč o sprečavanju mučnine.
Pre leta ni vi ni članovi porodice koji bi mogli imati problema s mučninom nemojte uzimati ništa slatko, kao ni hranu bogatu ugljenim hidratima. Šećer i ugljeni hidrati uopšte mogu da izazovu navalu adrenalina, a to pak može da da osećaj mučnine i/ili panike. Ni jedno ni drugo ne želite u toku letenja. Ukoliko ćete nešto pojesti pre leta, neka to bude obrok bogat proteinima, uz nešto povrća s malim sadržajem ugljenih hidrata.
Pepermint ulje (ulje od mente ili nane) je prirodno sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Ako možete, nosite u ručnom prtljagu malo tog ulja. Ukoliko to nije izvodljivo, zbog pravila o unošenju tečnosti u avion, mogu da posluže i žvake ili bombone od peperminta. To sredstvo će i deca vrlo rado da prihvate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.