Muška lepota sa ženskim crtama

Aktuelni trendovi ženske i muške lepote sve više podrazumevaju pomerene granice rodova. „Ženstvena žena“ i „muževni muškarac“ odavno su prošlost u smislu da ne postoji jedinstven set osobina na osnovu kojih bi se određena jedinka mogla svrstati u jednu od te dve kategorije. Brojne stranice ženskih časopisa posvećene tome kako izgledati i ponašati se u cilju osvajanja željenog muškog primerka, takođe nisu od velike pomoći: androgine vizije dečački vitkih devojaka teško se uklapaju u uobičajenu građu ženskog tela.

Najveći deo ovih „opservacija“ poželjnog oblika lepote (tradicionalno) je posvećen ženskom delu populacije. Odnos žena prema pojavnosti muškarca najčešće se izražava kroz parametre snage, muževnosti i sigurnosti, gde Homo Balcanicus zauzima počasno mesto … ili ne? Iako je uvreženo mišljenje kako žene tragaju za esencijom muškosti, u stvarnosti je drugačije i sve „varijante“ lepote nalaze svoje ljubiteljke.

Ovo prelaženje rodnih granica nije vezano samo za dečačke devojke (fem-boys). Istraživanje koje je još 1999. sprovedeno u okviru Megalab programa televizije BBC pokazalo je da žene sve više „padaju“ na muškarce koji poseduju neku crtu „ženstvenosti“. Razlog? Pokazalo se da veliki broj žena smatra kako takvi muškarci deluju pouzdanije i „obećavaju“ na duge staze.

U istraživanju je učestvovalo više od 18.000 žena. Njima su prethodno pokazane dve slike (istog) muškarca, pri čemu je na jednoj izvršena blaga korekcija (zaobljena brada, punije usne i krupnije oči) u cilju postizanja „ženstvenijeg“ izgleda. Potom su im pročitana dva „lična“ oglasa, od kojih prvi ostavlja utisak da ga je pisao dominantan muškarac koji želi vezu radi zabave, dok je drugi bio napisan u toplijem tonu, sa akcentom na ideji duge veze. Većina (66%) žena asocirala je drugi oglas sa slikom „ženstvenijeg“ muškarca.

Ženama je, očigledno, bitna „ženska“ strana muškarca, a mačo polako, ali sigurno, mora da menja svoje strategije ponašanja (što je, svakako, jednostavnije od izmene fizionomije).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.