Muškarac u kuhinji

Da li je moguće zamisliti svet u kojem muškarci obavljaju kućne poslove ravnopravno sa ženama, ili u potpunosti preuzimaju obaveze vezane za održavanje domaćinstva? Iako ovo izgleda kao utopija, određeni koraci u tom smeru su već napravljeni – muškarci definitivno ulaze u područje „domaćičkih“disciplina, carstvo kuvanja/pranja/peglanja veša.

Podela poslova na ženske i muške odavno je prevaziđena – u teoriji. U praksi, savremena žena „od karijere“ najčešće radi duplo: u kancelariji i u kući, čime ogromno breme obaveza pada na nju. Ovakva situacija sreće se u 90% slučajeva. Ređi su sretni primeri gde On prihvata i zaista preuzima svoj deo dužnosti po dogovoru, bilo to čuvanje deteta, ili dnevno spremanje obroka. U takvim okolnostima ženama je lakše da usklade zahteve svog posla sa dinamikom porodičnog života, i takvi odnosi su po pravilu uspešniji.

Dr Džon Gotman, specijalista za bračne odnose, utvrdio je u svojim istraživanjima da muškarci koji se aktivno bave kućnim poslovima/čuvanjem dece, imaju uspešniji seksualni život u braku, i da je sama veza supružnika u opisanim slučajevima stabilnija. Prilično je jasno zašto je tako: poruka koju muškarac konkretnim delanjem šalje svojoj drugoj polovini, govori o prisustvu suštinskog razumevanja i pažnje, gde sve ne ostaje samo na lepim rečima.

Savremeni muškarac poseduje svest o tome da njegova partnerka ima i druge potrebe osim da se ostvari kao sobarica/kuvarica/čistačica. Većina muškaraca će se izjasniti potvrdno, ako im postavite pitanje da li je podela poslova u okviru domaćinstva neophodna, i navešće da pored sebe želi uspešnu ženu koja je ispitala i razvila svoje stvaralačke potencijale u svim poljima.

Revolucija je otpočela, sporo ali sigurno. Generacije devojčica i dečaka koje danas stasavaju u nekoj bliskoj budućnosti će (nadajmo se) zaista realizovati nekadašnju utopiju – ravnopravnost i jednake dužnosti u svim aspektima zajedničkog življenja, što se svakako odnosi i na kućne obaveze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.