Muškarci su kao staro vino…

Ona je mlada, lepa i poželjna, on – ugledan, srednjih godina i privlačan: ovo je tipičan kliše veze mlada žena – stariji muškarac. Odnos u kojem jedan od partnera ima znatno više godina prilično je čest, i po pravilu izaziva zgražavanje konzervativne okoline. Moralni čistunci, znatiželjne komšije i skeptični prijatelji redovno imaju komentar na veze ovakvog tipa, uglavnom negativan.

Istina, ponekad motivi u suštini mogu biti pragmatični, kao u „filmskoj situaciji“, u kojoj jedan partner pruža stabilnost (finansijsku i svaku drugu), a drugi ulaže sopstvenu privlačnost kao društveno vrednu robu. Naravno, ovo nije pravilo za vezu sa razlikom u godinama, naprotiv. Najčešće je ono što povezuje dvoje ljudi (i tako jednostavno) – ljubav, uzajamno poštovanje i razumevanje.

Tipizirani razlozi koji se pripisuju mladim ženama kao povod ulaska u vezu sa starijim muškarcem uglavnom se mogu svesti na razloge finansijskog karaktera, kao i na „potrebu za ocem“ i sigurnošću. Ovo potonje dugo je isticano, kako od strane psihologa tako i u raznoraznim zlobnim komentarima štampe i medija, posebno kada su u pitanju poznati parovi. Smatra se da mladoj ženi pre svega nedostaje figura oca, te da zato traži zrelog i stabilnog muškarca koji će je štititi i biti oslonac u problematičnim situacijama. Možda je u nekim slučajevima i tako, ali ovo nikako nije pravilo.

Mnoge mlade žene koje se nalaze u vezi sa starijim muškarcem veoma su uspešne kada je karijera u pitanju i na razne načine pokazuju svoju sposobnost da se brinu same o sebi: dakle, rame za plakanje definitivno im nije potrebno. No, ono što jeste prednost starijih muškaraca nad mlađim najčešće jeste zrelost. To je prijatna mogućnost da Ona sa njim razgovara, razmenjuje komentare i pravi planove, sigurna pri tom da je On zaista sluša, a ne da po inerciji klima glavom, čekajući da se tirada završi i maštajući o njenim grudima.

Na kraju, stariji muškarci mogu biti i te kako privlačni, poput vina koje postaje sve bolje sa godinama – to potvrđuje čuveni par Majkl Daglas i Ketrin Zita – Džons: muški primerak kojeg je pomenuta glumica srećno ulovila i dan danji izaziva uzdahe brojnih žena širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.