U trendu

Naći motivaciju i održati je (1)

Mnogima se desilo da u nečemu što žele da postignu jednostavno ne istraju, negde usput izgube motivaciju i ne znaju kako da je vrate, ili kako da je i ne izgube, da je održe. Ukoliko je to i vaš problem, evo nekih predloga, možda će vam pomoći.
Na samom početku, motivaciju nije teško naći. Pokušavate da ostvarite novi projekat, steknete neku novu veštinu, naučite nešto novo, promenite način ishrane tako da se zdravije hranite, dođete u formu… Želite to da postignete, prema tome, "zasukaćete rukave" i to ćete i postići.
Početna motivacija prođe nakon nekog vremena, kad se suočite sa ne baš prijatnom i nezanimljivom rutinom postizanja željenog cilja. Tada je potrebno da nađete nešto lepo u delovima te rutine, tako da i te stvari želite da radite. Želite da pojedete jabuku, ne čokoladu. Želite da se prošetate po lepom vremenu umesto da idete automobilom. Želite da shvatite te glagole. Želite to da uradite.
Zamislite i u potpunosti vizualizujte rezultat koji iščekujete kad postignete ono što pokušavate. Potrebna vam je motivacija da se više krećete i zdravije hranite? Zamislite sebe kao da ste već u formi, vitke i dobrog zdravlja, kako blistate od zadovoljstva koliko se dobro osećate. Vizualizujte i ponašajte se kao da je to već postignuto – što ne znači da možete da pojedete kilogram čokolade dojednom. Ponašajte se kao da ste to već postigle, i da je ovo sada zapravo samo održavanje rezultata, da biste nastavile da se osećate tako dobro.
Podelite zadato u manje delove. Ne pokušavajte da ono za šta su potrebne godine pređete u roku od nekoliko sati, jer ćete se tako razočarati i obeshrabriti. Vi ste poliglota – samo ste sad na početku, i današnji cilj vam je da odete na čas tog-i-tog jezika, da posle preko Interneta nađete nešto što vam nije spomenuto na času, i slično. Ta mala stvar koju postignete u toku dana daće vam snagu da istrajete, jer ćete videti da napredujete – a pre nego što toga budete svesne, ta mala stvar će postati znatno veća i, u primeru sa jezikom, videćete kako s nekim razgovarate na tom jeziku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.